IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва делото срещу бившите синдици на „Нова Плама“

Обвинението е, че са приели несъществуващи вземания за над 40 милиона лева и са изплатили индексирани заплати на работниците от рафинерията

09:57 | 13.09.05 г.
Тръгва делото срещу бившите синдици на „Нова Плама“
От 10.00 ч. днес се очаква Районният съд - Плевен да даде ход на процеса срещу бившите синдици на рафинерията "Нова Плама" Лилия Тодорова и Николай Пенев, съобщи Dnes.bg.

Делото бе отложено на 15 март т.г., тъй като защитата на подсъдимите е била запозната само с 53 от общо 64 тома по делото. Съдът прие, че законовият срок от 14 дни, който са имали адвокатите на синдиците и самите подсъдими, не бил "достатъчно разумен, за да се запознаят в пълнота с приложените доказателства по делото".

Срещу бившите синдици като длъжностни лица е повдигнато обвинение от Районна прокуратура за престъпление против интереса на кредиторите, като са приели несъществуващи вземания за над 40 милиона лева и са изплатили индексирани заплати на работниците от рафинерията.

Днес в съдебната зала се очаква да се явят близо 80 от призованите свидетели. Сред тях са бившият министър Александър Божков, депутатът Димитър Стефанов, представителят на "Плама консорциум" Бони Бонев, на бившия собственик на рафинерията "Евроенерджи" Иван Михайлов, бизнесмените Евангелос Барутас от Гърция и Пиер Норд Томе от Норвегия.

Председател на 4-членния съдебен състав е Любомир Кръстев, председател на Районния съд. Прокурор е Иво Йолов.

Лилия Тодорова обяви, че иска бърз процес, за да изчисти името си. Според нея делото обслужвало корпоративни интереси.

На 15 март съдът не уважи искането на защитата делото да бъде върнато в досъдебно производство, поради процесуални нарушения. Според адвокатите имало липсващи страници, а други били прибавени без номерация. Съществували и различия в размера на щетата, в която са обвинени синдиците.

Съдебният състав обаче не прие тези доводи, тъй като преди началото на делото е била извършена специално назначена ревизия на документацията, която не е констатирала сериозни нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още