IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите цени на тока няма да бъдат променяни една година

14:12 | 12.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Новите цени на тока няма да бъдат променяни една година

Новите цени на електроенергията, които ще влязат в сила от 1 октомври, няма да бъдат променяни в продължение на една година, ако няма форсмажорни обстоятелства, заяви председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от Dnes.bg.

Проектът предвижда увеличение с 16% на цените за стопанските потребители, които ползват ток с ниско напрежение. Така цената за тях ще се изравни с тази за битовите абонати. С 5 на сто ще се увеличи и цената на електроенергията за фирми, ползващи ток със средно напрежение.

На фона на ситуацията с горивата в световен мащаб да се опитваме да задържаме цените на електроенергията, означава да декапитализираме енергийните предприятия, обясни Шушулов.

Той прогнозира, че от 2007 г. нивата на цените няма да може да бъдат задържани. Според членовете на ДКЕВР се разчита на повишаване на доходите на хората.

Цената на електроенергията в България е най-ниска в Европа и никой няма да ни позволи да правим дъмпинг, посочи Шушулов.

Представителите на всички производители настояха по време на днешното обсъждане за допълнителни разговори с комисията, тъй като не са съгласни с намалените разходи, които регулаторът им налага. Шушулов прикани дружествата да не разчитат за инвестиции само на собствени капитали, а да привличат нисколихвени кредити, които да бъдат изплащани за по-дълъг период.

В следващите 14 дни след общественото обсъждане ще бъдат коментирани и опасенията на синдикатите, че са намалени разходите за работен персонал, за да се задържат цените на тока. Няма да има намаление на заплатите, увери Шушулов.

Във връзка с отпадането на евтините 50 киловатчаса на месец за фамилии без парно през зимата, от ДКЕВР съобщиха, че 30 процента от всички потребители ползват до 75 кв/ч ток месечно, който остава на непроменена цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още