IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И в Румъния гарсониерите остават най-скъпи и предпочитани

От началото на годината обаче в Румъния се усеща осезаемо раздвижване на пазара на недвижими имоти

09:32 | 10.09.05 г.
И в Румъния гарсониерите остават най-скъпи и предпочитани
Процесът на присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз е основната причина през последните години да се съпоставят редица икономически показатели на двете държави. Сред главните индикатори доколко бързо се развива една икономика е делът на инвестиции в строителството и какво повече се строи – жилищни или офисни сгради.

Безспорен факт е, че през последните години чуждестранните инвестиции у нас в областта на строителството са в пъти по-големи от тези в северната ни съседка. Причината е главно географското разположение на България – море и планини.

От началото на годината обаче в Румъния се усеща осезаемо раздвижване на пазара на недвижими имоти. Основно фокусът пада върху столицата Букурещ. През последните месеци започна осъществяването на два големи проекта. Първият е “Банеаса”, чиято стойност е над 1 млрд. евро. Ще бъде разположен на територия от 224 хектара в близост до аерогарата, зоопарка и гората Бенеаса.

Луксозността на комплекса, който ще бъде от типа “град в града”, е причина цената на квадратен метър жилищна площ да бъде 1110 евро. Това е с около 100 евро/кв.м по-скъпо в сравнение със средната цена на жилищната площ в румънската столица. Освен апартаменти проектът предвижда и изграждане на офис-площи от най-висок клас “А”, както и търговски и развлекателни центрове.

Вторият проект е отново за жилищен и търговски комплекс, но разположен в центъра на Букурещ. Той се финансира от корпорацията “Тригранит”, в чийто дялов капитал участие има Европейската банка за възстановяване и развитие. Стойността и на този проект е над 1 млрд. евро, въпреки че територията, върху която ще бъде изграден, е около 110 декара.

Според данни на известния румънски сайт www.imobilul.net  в момента в Букурещ се предлагат най-много двустайни жилища. Средната цена на квадратен метър е 849 евро. Жилище от 66 кв., разположено на пети етаж и с балкон се оферира на цена от 50 000 евро. Срещу 10 000 евро повече може да се купят 60 кв.м жилищна площ, но обзаведена. В София цената на подобни имоти е 615 евро/кв.м, става ясно от сайта www.imot.bg

Гарсониерите и в румънската столица, както и в София, остават най-скъпи и предпочитани. Средната цена на квадратен метър е съответно 890 и 576 евро. До 1000 евро може да достигне квадратният метър в центъра, където към момента се продават около 50 маломерни апартамента.

Важно е да се уточни, че в Румъния големината на едностайните жилища е до 40 кв. м, а масово двустайните са по 50 кв. м. В България стандартът е малко по-различен. У нас спокойно могат да се намерят гарсониери по 50 кв. м, а големината на двустайните е средно между 60 и 70 кв.м. Съответно апартаментите с три стаи са с големина около 70 кв. м, докато в София те са около 80.

Бърз поглед върху обявите за продавани жилища в www.imobilul.net показва ограничено предлагане на големи жилища в Букурещ. Според специалисти това се дължи на факта, че румънската столица все още не е набрала нужната скорост в строителния бранш и на пазара се оферират предимно стари жилища.

Като цяло броят на предлаганите жилища в централите части на румънската столица са много малко. Това до голяма степен се дължи на архитектурата на града.

 

Цени на жилища в EUR/кв.м


Букурещ София
1-стайни 890 576
2-стайни 849 615
3-стайни 852 594
мезонети 960 647



Източник: IMOT.BG, IMOBILUL.NET

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още