IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС остави в сила спирането на сделката за "Бояна филм"

Делото ще се гледа на открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 9 ноември

13:05 | 08.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС остави в сила спирането на сделката за "Бояна филм"

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила определението на тричленен състав на съда за спиране на допуснатото предварително изпълнение на решението на директора на Агенцията за приватизация (АП), с което "Ню Имидж България" ЕООД беше определен за участник, спечелил конкурса за приватизация на 95 на сто от капитала на "Бояна филм" ЕАД, съобщиха от съда.

Определението не подлежи на обжалване.

“Ню Имидж България” спечели обявения от АП конкурс за продажбата на пакет от 446 426 акции, представляващи 95% от капитала на киностудията в Бояна с цена от 6,254 млн. евро. Според условията на конкурса 4,28 млн. евро от цената може да бъдат платени чрез банков превод, а останалите 1,974 млн. евро - чрез всички позволени от закона платежни средства. Решението на АП бе обявено на 24 юни. На 16 август в АП бе парафиран проект за договор за продажбата на 95% от капитала на "Бояна филм" на “Ню Имидж България”.

Петчленният съдебен състав приема, че частните жалби на Агенцията за приватизация и на "Ню Имидж България" ЕООД срещу определението на тричленния състав на ВАС са неоснователни. В  Закона за административното производство (ЗАП) изчерпателно са изброени хипотезите за допускане на предварително изпълнение на административни актове - да се осигури животът или здравето на гражданите, да се предотвратят загуби за народното стопанство или да се защитят други важни държавни или обществени интереси, както и при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта.

Твърдението, че забавянето на приватизационната процедура ще влоши състоянието на приватизираното дружество, тъй като то се нуждае от спешни инвестиции за обновяване на материалната база, не може да обоснове допускане на предварително изпълнение, защото не попада в хипотезите на чл. 16 от ЗАП.

Несъстоятелно е възражението, че поискалият спирането на допуснатото предварително изпълнение - "Бавария филм" ООД, трябва да докаже, че от изпълнението ще настъпят вреди за него.

Според съдебния състав е недопустима подобна смяна на доказателствената тежест. Напротив, административният орган, прибягнал до изключението от общото правило чрез допускане на предварително изпълнение, трябва да докаже наличието на основания за това. В случая това не е направено. Допускането на предварително изпълнение е немотивирано и като необосновано трябва да бъде спряно.

Делото ще се гледа на открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 9 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още