IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:07 | 08.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Руски спецслужби разследват собственика на Химко
в. Стандарт

Руските спецслужби разследват собственика на врачанския завод "Химко" - "Интер РАО-България", научи "Стандарт". Официално писмо за това е изпратено до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В него се казва, че зад "Интер РАО-България" не стои руската държавна РАО "Обединена енергийна система". Всяко подобно твърдение трябва да се смята за спекулация с доброто име на многонационалния тръст, в който влизат енергийните компании на 18 държави, но сред тях не е България, пише във второ писмо до Овчаров от комисията по енергетика в руската Дума.

Късно в петък двете писма бяха връчени и на окръжния прокурор на Враца Светозар Лозанов. Специално за това в града пристигнаха руският посланик Анатолий Потапов и Леонид Беренбаум, шеф на "Ново Химко", наемател на торовия завод. 

Според руските спецслужби зад българското "Интер РАО" стои едноличният собственик на кипърската офшорка A.V.S.T. Валентин Димитров. Той играе главната роля в сагата "Химко", като изкупи акциите от 34,4% на другата кипърска офшорка "Джаг ойл" чрез инвестиционния посредник "Кепитъл маркет". Така Валентин Димитров чрез "Интер РАО-България" държи в ръцете си вече 71% от капитала на обявеното в несъстоятелност дружество.

Интерес да се разобличи далаверата има другият голям играч за торовия завод - новообразуваното дружество "Ново Химко". Фирмата ще надцаква "Интер РАО" с оздравителната си програма на събранието на кредиторите на 30 септември. Важният коз на "Ново Химко" е "Газпром". Гигантът влезе в "Ново Химко" чрез "Центрикс енерджи", в която са 50% от акциите. Швейцарската компания е дъщерна на "Газекспорт" - външнотърговската фирма на "Газпром".


Данъците на НДСВ може да минат през парламента
в. Сега

Вероятността пленарната зала на парламента да обсъжда данъчните закони, внесени от предишното правителство, става все по-голяма. Водещ мотив при обсъждането на данъчните закони ще бъде Националната агенция по приходите (НАП) да заработи от началото на следващата година, каза вчера Атанас Папаризов пред Нова телевизия. Международният валутен фонд е настоял стартът на НАП да не се отлага и агенцията да тръгне от 1 януари 2006 г. 

Според запознати, за да се изпълни това условие, няма време да се пишат нови данъчни закони. Така става напълно възможно в пленарна зала да се гледа предложеното от НДСВ намаляване на данъка върху печалбата от сегашните 15% на 12,5%. 

"Оттук нататък има две възможности", каза пред "Сега" председателят на бюджетната комисия Петър Димитров. Едната е сегашното правителство да изтегли внесените проекти за данъчни закони и да предложи изцяло нови. "Инициативата е на кабинета", обясни той. При този вариант НАП би заработила от средата на май. МВФ обаче е непреклонен, че агенцията трябва да функционира пълна бюджетна година, и иска тя да тръгне от 1 януари. Втората възможност е, ако кабинетът няма драстични различия с внесените законопроекти, в тях да бъдат направени промени между първо и второ четене. Това може да засегне конкретните ставки, но не и принципите. 
 

Когато бе сформирано, правителството заяви по-скоро насоката на своите данъчни приоритети, отколкото конкретни данъчни ставки. Поетият ангажимент е данъкът върху печалбата да не бъде повече от сегашните 15%, а реинвестираната печалба да не се облага. Ангажиментът за данъка върху общия доход е сегашните ставките да не се увеличават, а броят им да намалее. Предложението на предишното правителство е месечен доход до 140 лв. да не се облага, а оттам нагоре скалите са четири, като ставката се движи от 8% и 22%.

Орешарски сменя шефа на хазарта 
в. Новинар 

Досегашният главен секретар на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Димитър Хаджиев най-вероятно ще стане неин председател, съобщиха информирани източници от Народното събрание вчера. Той ще смени на поста сегашният председател Методий Киров, за когото се твърдеше, че е състудент на бившия финансов министър Милен Велчев. Преди да оглави комисията, Киров също бе неин главен секретар. Преди него председател на комисията бе Георги Петров, който бе уволнен от Велчев в началото на миналата година.

Димитър Хаджиев е член на националния съвет на движение "Социалдемократи" на Николай Камов. Според запознати обаче Хаджиев е близък и до ДПС, което може да се окаже решаващ фактор за бъдещото му назначение. Хората на Доган успяха да запазят контрола върху хазарта, след като преди няколко дни премиерът Сергей Станишев назначи Нахит Зия от ДПС за заместник-министър на финансите. Зия отговаряше за хазарта и като заместник на Милен Велчев в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Оцветяват в жълто горивата за бита
в. Стандарт

Акциз върху метана за автомобили обмислят в парламента

Горивата за отопление и за селското стопанство ще се оцветяват в жълто. Така те лесно ще се отличават от останалите, които се използват в транспорта. Това е необходимо, защото акцизът за газьола и керосина за отопление ще бъде по-нисък - само 50 лв. за 1000 литра. Налог въобще няма да се плаща за пропан-бутана, който се използва за битовите печки. Това гласи новият закон за акцизите, гласуван вчера на първо четене от Комисията по европейска интеграция. Сега налогът за газьола е 395 лв. за 1000 литра, без значение за какво се използва. Акцизът за пропан-бутана е 340 лв. на тон. 

Депутати умуват дали да се въведе акциз и за метана за автомобили. Това гориво става все по-популярно в България и затова въвеждането на налога вече се обсъжда в експертните среди. Но последната дума ще има парламентът.

От 2007 г. акциз ще се плаща и върху тока, въглищата и кокса, стана ясно на заседанието на комисията. Ангажимент за това България е поела пред ЕС. До влизането ни в Евросъюза трябва да се въведе налог върху електрическата енергия за стопански цели от 50 стотинки за мегаватчас и 1 лев за бита. Това ще вдигне сметките за ток на домакинствата само с няколко стотинки.

Шофьорските курсове поскъпват със 100 лева
в. Новинар

Заради поскъпването на бензина цените на шофьорските курсове ще се увеличат с 50-100 лева и от 1 октомври и ще струват около 350 лева, съобщи Йонко Иванов, председател на Съюза на автоинструкторите. Ако ръстът в цените на горивата продължи, до края на годината обучението може да поскъпне до 400 лева.

В момента шофьорските курсове струват между 250 и 300 лева. Стотина фирми обаче подбиват цените и предлагат курсове по 140-160 лева. 30 от тези автошколи са в София. Те обаче съкращават обучението и не осигуряват необходимите 24 часа практика, коментира Иванов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още