IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:02 | 07.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Издръжката на живота поскъпва над прогнозите  

в. Сега

Издръжката на живота в България ще се увеличи с близо 10% до края на годината и причината за това няма да е само скъпият петрол. Важен фактор са вдигането на тока за фирмите от 1 октомври и извънредните разходи заради наводненията. Това заяви пред Би Би Си шефът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев. 

Досегашната прогноза на института беше, че през 2005 г. издръжката на живота ще бъде по-висока с 5-6% в сравнение с 2004 г. 331 лв. са били необходими на човек месечно, за да се храни, облича и почива нормално в средата на годината. Това е с 5 лв. повече от края на 2004 г. За същите нужди на българина към декември ще му трябват вече 358 лв. Т.е. доходите на едно тричленно семейство трябва да възлизат на 1074 лв. Средната заплата за страната в момента е 386 лв.

Вдигането на цените на бензина и дизела почти веднага се отрази на крайните цени на стоките по магазините, установиха българите през празниците. "Много е трудно да се прецени доколко поскъпването на хляба и млякото се дължи на горивата", твърди Томев. Но колкото и да се вдигнат, според него това ще трае седмица-две, тъй като ниската покупателна способност ще свали цените. 

От 1 октомври токът за промишлени нужди поскъпва с 16% с решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това е много по-силен и дългодействащ инфлационен фактор, тъй като повечето предприятия у нас са неефективни и харчат твърде много електричество. Това заедно с неизбежното поскъпване на транспорта и разходите за наводненията ще доведе до 1% по-висока инфлация от предвидената, т.е. 4,6% вместо 3,6%, смята Радослав Кръстев от Агенцията за икономически анализи "Интели Нюз".

20 лв. от минималната заплата с налог през 2006 г.
в. Сега

Данъкът върху доходите се намалява с по 2% 

20 лв. дори от минималната заплата ще се облагат с данък през 2006 г., ако парламентът одобри последния засега, внесен в пленарна зала законопроект за промени в Закона за облагане на доходите на физически лица. Необлагаемият минимум според проекта на финансовото министерство ще е 140 лв., т.е. ако депутатите одобрят предложението за 160 лв. минимална заплата, 20 лв. от нея ще се облагат с 8% данък. Досега налогът за най-ниските заплати беше 12%, а необлагаемият минимум - 130 лв.

"Това е предложението, което е залегнало в 3-годишната програма, но какво ще приемат депутатите, не се знае", каза вчера пресаташето на финансовия министър Пламен Орешарски Зорница Арсениева.

Предложението на практика не съответства на предизборните програми нито на НДСВ, нито на БСП. Преди изборите жълтите обещаваха намаляване на скалите за облагане на три - необлагаем минимум, 9% и 19% за най-високите заплати. Червените обещаваха да въведат от 2006 г. семейно облагане, като дължимият данък се намалява за едно дете с 300 лв., за две - с 600 лв., и за три - с 900 лв. 

Вместо това сега се предлага налогът за заплатите над 140 лв. да падне само с 2% и да е 8%, а заплатите от 150 лв. до 250 лв. да се облагат с 18% вместо с 20%. За заплатите от 250 лв. до 600 лв. на хазната ще се дължат 20% вместо сегашните 22%, а най-високите заплати ще се облагат с 22% вместо със сегашните 24%.

Наша фирма стана доставчик на НАТО
в. Стандарт

Българското дружество "Електронпрогрес" АД стана първата фирма от нашата страна, която подписа споразумение с НАТО и получи статут на единствен преференциален доставчик от България за Алианса. Подписването се състоя на официална церемония в главната квартира на НАТО в Брюксел. От страна на дружеството парафа си сложи изпълнителният директор Красимир Пингелов. Така нашата компания се нареди сред 357 избрани световни фирми.

Българската делегация бе водена от собственика и генерален директор на "Електронпрогрес" Георги Крумов. Той уточни, че дружеството ще участва във всички проекти в областта на комуникациите и изграждането на информационни системи, инициирани от НАТО в различни държави. За всяка поръчка от подобен характер НАТО изпраща покани до своите преференциални доставчици, които по своя преценка решават за участието си в проектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още