IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

10:03 | 06.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

Вдигат 300 къщи за месец 
в. Стандарт

Фирми искат между 300 и 317 лв. за квадратен метър сглобяеми дървени къщи за останалите без покрив след потопа.

10 фирми вече са подали документи пред Държавната агенция "Гражданска защита", съобщи шефът й Никола Николов вчера. Офертите ще бъдат разгледани в четвъртък на заседание на кризисния щаб. Държавата ще избере три-четири фирми, на които ще възложи строежа на сглобяеми къщи.

Новите жилища за бедстващите хора трябва да са готови до средата на октомври. 1400 жилища пострадаха от потопа. Водната стихия разруши напълно близо 300 от тях.


Колата на кредит е най-изгодна 
в. Стандарт 

Искате да карате нова кола, но за това не ви достига голяма сума. В такъв случай имате два варианта да си набавите парите - или от банка, или чрез лизингово дружество. Те финансират покупката на чисто нови возила или на употребявани до 3-4 г. Изборът между кредита и лизинга зависи от доста фактори и няма точен отговор кое от тях е за предпочитане. Но при финансовите продукти за покупка на коли има някои общи правила, които са валидни във всички случаи.

На първо място, при лизинга вие не сте собственик на автомобила. Той е на дружеството, което финансира покупката, а вие го карате с пълномощно. Освен това, ако спрете плащането на вноските, фирмата си взима автомобила. А вие губите парите, които сте внесли дотогава за ползването. На практика при лизинга вие ползвате автомобила под наем срещу съответните суми. Ако сте редовен платец, с погасяването на последната вноска ставате собственик на вещта. Повечето компании позволяват да придобиете колата и преди изтичането на лизинга. В този случай обикновено се изисква да платите пълния остатък от главницата и лихвата поне за месец. 

При заем от банка колата е ваша собственост. Но трезорите обикновено изискват залог или запис на заповед като обезпечение. Така, ако спрете плащанията, банката може да вземе автомобила и да го продаде. Тя обаче ще задържи само сумата, която остава да доплатите, а останалите пари ще ви върне. 

Друго общо правило е, че финансовите дружества изискват задължително пълно "Каско" на автомобила. Някои банки правят и застраховка "Живот" на собственика за срока на заема.  При всички продукти се изисква и самофинансиране от клиентите. Обикновено става дума за 20% от стойността на автомобила, но понякога този размер варира от 10 до 30 на сто. Лихвите при кредитите и лизинга се доближават. Банките отпускат заеми в евро при лихви между 8 и 9,5 на сто и в лева при 9,10 до 14-15 на сто според срока на заема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още