IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 февруари

08:22 | 07.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нено Димов предизвика нова буря - за "Натура"

в. Сега

Екоминистърът Нено Димов е отново инициатор на вредни за околната среда законови промени. На прицел е управлението на "Натура 2000" - мрежата от защитени зони, която е трън в очите на предприемачи, "Патриоти" и местно население по морето. Преди месец ведомството на Димов публикува за обществено обсъждане промени в Закона за биологичното разнообразие, чиято основна задача е да регламентира създаването на органи за управление на защитените зони. Срокът за становища изтича в петък, а вчера се състоя и дебат на живо. Голяма част от текстовете целят да съсредоточат власт в ръцете на министъра. От обявяването на защитени зони и промени в мрежата е отстранен Националният съвет по биологично разнообразие, където имаше широко и гарантирано представителство на учени. Той се заменя с Национален консултативен съвет към министъра, в който превес ще имат различните органи на 7.02.2019 г. Нено Димов предизвика нова буря - за "Натура" | СЕГА https://www.segabg.com/category-bulgaria/neno-dimov-predizvika-nova-burya-za-natura 3/7 администрацията и местните общности. Самият министър си гласува правомощие да изготвя национална приоритетна рамка за действие по "Натура" и широки други правомощия.

Малките бензиностанции искат регистрация на всеки внос и износ на горива

в. Сега

Пълна промяна на закона за горивата ще предложи Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ). Те настояват на регистрационен режим да минат вносът и износът на нефтопродукти. В момента регистрация се предвижда само за фирмите, които се занимават с търговия, съхранение и превоз на горива на територията на страната. Освен това сдружението има предложение да се затегне контролът върху акцизните складове, за да се избегнат схемите за укриване на ДДС при продажба на горива. Министърът на икономиката Емил Караниколов е поел ангажимента да събере различните предложения за поправка на спорния закон, предизвикал нестихващи брожения и заплахи за протести от засегнати участници в петролния сектор. Този път обаче поправките ще бъдат вкарани в парламента не от депутати, а от Министерския съвет, след като преди това се подложат на публично обсъждане.

Нов специален закон ще защитава търговската тайна

в. Монитор

Депутатите гласуваха на първо четене законопроекта за защита на търговската тайна, който въвежда по-добра правна закрила срещу незаконното ѝ придобиване, използване и разкриване.

Действащото към момента законодателство в тази област, търговската тайна не се счита за интелектуална собственост и не е защитена като такава. Не съществуват и специални правила за присъждане на обезщетения за нарушаване на търговски тайни. Чрез законопроекта, чийто вносител е Министерският съвет, се дават определения за понятията "търговска тайна", "притежател на търговска тайна", "нарушител" и "стоки - предмет на нарушение". Регламентират се производството и мерките за защита на търговска тайна по съдебен път.

Тръгва процедура за модернизация на Северния полупръстен на газопреносната мрежа

в. Монитор

„Булгартрансгаз“ ЕАД обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за модернизация на Северния полупръстен на газопреносната мрежа, съобщиха от държавната фирма. Тя включва доставки, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Подмяна на преносен (магистрален) газопровод в участъка ОС „Беглеж” - КВ „Дерманци” - КВ „Батулци” - КВ „Калугерово””, Строежи: Етап 1 - „Преносен газопровод от ОС „Беглеж“ до КВ „Дерманци“; Етап 2 - „Преносен газопровод от КВ „Дерманци“ до КВ „Батулци““ и Етап 4 - „ОС „Беглеж“.

Вкарват фирмите за дуално обучение в онлайн система

в. Монитор

Всички работодатели, които отговарят на изискванията за осъществяване на обучение чрез работа (дуално обучение), ще бъдат включени в информационна база данни. Създаването и поддържане на такава система ще бъде заложено в наредба, подготвяна от министерството на икономиката. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“, организирана от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ).

До 300 000 лева агрокредити започва да отпуска ББР

в. 24 часа

Кредит до 300 000 лв. срещу субсидия ще се предоставя на земеделски производители. Финансирането е от микрофинансиращата институция “Джобс”, част от Българската банка за развитие (ББР), ръководена от Стоян Мавродиев. Новият кредитен продукт ще бъде дългосрочен заем за финансиране на одобрени инвестиционни разходи съгласно сключен договор с Държавния фонд “Земеделие” (ДФЗ). Наличието на сключен договор с фонда по одобрен проект за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е задължително условие, за да бъде получено финансиране от ББР. Кредитополучателите също така трябва да имат минимум 12 месеца бизнес история.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още