IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започват да начисляват неустойки на "Щрабак" заради летище София

Съществува първоначално забавяне от около 6 месеца, породено от изпълнителя, за което не е получено обяснение за причините

14:38 | 02.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Започват да начисляват неустойки на "Щрабак" заради летище София

От днес ще започнем начисляване на неустойки за неизпълнение на срока за завършване на терминала на летището, обяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев по време на парламентарния контрол във връзка с актуален въпрос по проекта за разширяване на столичната аерогара.

Това означава, че си запазваме правото в бъдеще да изтеглим сумите от гаранциите, които са дадени от "Щрабак", главен изпълнител на проекта "Реконструкция, развитие и разширение на Летище София", добави той. По думите му новият терминал ще бъде открит, когато има наистина работещо летище.

Съществува първоначално забавяне от около 6 месеца, породено от изпълнителя, за което не е получено обяснение за причините, допълни Мутафчиев. Тогава Министерството на транспорта и съобщенията не е предявило адекватни мерки, а е имало възможност да се търсят претенции за смяна на изпълнителя, коментира той.

Първоначално договореният срок за извършване работата по строителството на терминала е бил 16 декември 2004 г. Със заповед той е променен на 31 август 2005 г. и този срок не може да бъде спазен, добави министър Мутафчиев.

Очакваното удължение, според уверенията на "Щрабак", ще бъде между 6 и 8 седмици. Първоначалният срок за завършването на новата писта е 4 април 2005 г. С решение на Управителния комитет, срокът е променен на 2 ноември 2005 г., посочи министър Мутафчиев.

Според него новият срок вероятно също няма да се спази и ще бъде удължен до септември 2006 г. Личните ми очаквания са завършването на площадката и местата за стоянки да се забави до март 2006 г., каза той. Сегашното правителство не е подписвало допълнителни финансови условия и не е правило отстъпки пред изпълнителя, добави той.

Забавянето, свързано с допълнителното частично проектиране на основните проекти, също е следствие на недостатъчно информация за геоложките проучвания на теренните условия, коментира той.

В писмо от 11 юли 2005 г., изпратено от "Щрабак" до Министерството на транспорта, е отправено искане за два междинни срока за удължаване на довършителните работи - 14 октомври 2005 г. и 16 декември 2005 г., поясни министър Мутафчиев. По думите му, това искане не е одобрено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още