IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦКБ ще увеличава капитала си, за да преструктурира кредитния си портфейл

Увеличението ще се осъществи чрез издаване на нови 16 169 064 акции с номинална стойност един лев

11:34 | 02.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЦКБ ще увеличава капитала си, за да преструктурира кредитния си портфейл

Централна Кооперативна Банка АД (ЦКБ) предвижда да увеличи капитала си до 48,507 млн. лв., като решението за това трябва да бъде взето на извънредно Общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 21 октомври. Увеличението ще се осъществи чрез издаване на нови 16 169 064 акции с номинална стойност един лев. Това означава, че една нова акция ще може да бъде записана срещу две права.

"Увеличението на капитала ще бъде направено с цел оптимизиране на дейността на банката, за да може тя да отговори на засилената конкуренция в банковия сектор", каза за Investor.bg директорът за връзки с инвеститорите на банката Пейо Йорданов. Той допълни, че средствата от увеличението на капитала ще бъдат използвани за увеличаване и преструктуриране на кредитния портфейл, като се наблегне на потребителското и ипотечното кредитиране.

В момента основният капитал на банката е 32,338 млн. лв.

Към 30 юни нетните кредити на нефинансови институции и други клиенти са за 331,6 млн. лв. С най-голям дял са търговските кредити (236 млн. лв.), потребителските кредити са за 50,2 млн. лв., а жилищните ипотечни кредити на физически лица - 23,3 млн. лв. Банката е на 11 място по размер на активите към края на юли.

На Общото събрание ще се гласуват промени в устава и органите на управление. При липса на кворум събранието ще се проведе на 7 ноември.

Последната дата за сключване на сделки с акции на това дружество на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в Общото събрание, е 5 октомври.

Основни акционери в банката са компании, свъзвани с Химимпорт. Най-голям дял притежава ЦКБ Груп Асетс Мениджмънт EАД - 67.38%, а Химимпорт АД и ЗАД Армеец имат по пет на сто.

През тази година ЦКБ придоби за по един лев обявените в несъстоятелност "Кристалбанк" и "Капиталбанк", като трябва да изплати натрупаните задължение на двете банки.

ЦКБ отчита 555 хил. лв. печалба за първото шестмесечие, по-ниска от 1,32 млн. лв. за същия перод на миналата година.

Акциите на банката поскъпнаха до 7 лв. от 6,62 лв. вчера

Свързани компании:

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още