IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възможно е 85% от земите на Киноцентъра да са частна собственост

Инициативен комитет на собствениците иска среща с министъра на културата Стефан Данаилов, за да бъде създадена работна група за решаване на проблема

12:59 | 01.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Възможно е 85% от земите на Киноцентъра да са частна собственост

Възможно е 85% от земите на Киноцентъра да са частна собственост, смятат наследници на имоти в Бояна.

Инициативен комитет на собствениците иска среща с министъра на културата Стефан Данаилов, за да бъде създадена работна група за решаване на проблема, съобщиха на пресконференция днес от комитета. Те настояват в работната група да участват представители на държавата, общината, на Киноцентъра и на собствениците, предаде Dnes.bg.

"Бояна филм" има претенции за 1118 дка, а в решението, на което се позовава, са описани пет имота, включващи осем дка, и сгради върху близо 25 дка, каза Здравко Младенов от инициативния комитет. Решението е от 1970 г. по Закона за земеделските земи.

Досега на около 2000 собственици са върнати общо между 800 и 1000 дка, но от "Бояна филм" не допускат хората в оградената територия на Киноцентъра, където са част от земите, казаха от комитета.

Те смятат за неправомерно решението на Министерски съвет от юли 2002 г., с което на "Бояна филм" са предоставени 302 дка, както и апортирането на 582 дка от земите на Киноцентъра на Аудиовизия "Орфей", извършено от бившия министър на културата Нина Чилова.

Собствениците искат купувачът на "Бояна филм" при приватизационната сделка да плати земите, за които те имат претенции. В противен случай земите ще му бъдат подарени, заяви Младенов.

По думите му с исканията си собствениците всъщност защитават и интересите на държавата. Те нямат намерение да пречат на приватизационната сделка, нито на развитието на Киноцентъра, но ще отстояват правата си, включително в съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още