IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН наложи временна забрана за търговото предложение на Езтур

На 12 август Тера Тур Сервиз отправи подобрено търгово предложение за закупуване на акции към останалите акционери на дружеството на цена от 7 лв.

16:37 | 31.08.05 г.
КФН наложи временна забрана за търговото предложение на Езтур
Комисията за финансов надзор (КФН) наложи временна забрана относно отправеното търгово предложение от “Тера Тур Сервиз” ЕООД за закупуване чрез инвестиционен посредник ФК “Карол” АД на акции на “Езтур” АД от останалите акционери.

На 12 август Тера Тур Сервиз отправи подобрено търгово предложение за закупуване на акции към останалите акционери на дружеството на цена от 7 лв. Предходното търгово предложение бе на цена от шест лева на акция, но през април Комисията за финансов надзор наложи окончателна забрана за неговото публикуване. Търговият предложител притежава 92,5% от капитала на дружеството.

За 2004 г. Езтур АД реализира загуба от 524 хил. лв. спрямо 286 хил. лв. загуба за 2003 г. Нетните приходи от продажби се увеличават с 91,3% до 1,22 млн. лв. за 2004 г., спрямо 0,64 млн. лв. за 2003 г. За шестмесечието на 2005 г. дружеството отчете загуба от 165 хил. лв., в сравнение със загуба от 99 хил. лв. година по-рано.

Капиталът на Езтур АД е 283 114 лв., разпределен в акции с номинал един лев. Последната сделка с акции на дружеството ба сключена на 22 август на цена от 6,01 лв. В момента офертите купува за книжата на дружеството са на цена от 6,01 лв., но офертите продава липсват на пода на борсата.

Също на днешното си заседание КФН прие Практика по Прилагане на чл. 31, ал. 1, т. 4 от Закона за застраховането във връзка с чл. 252, ал. 1, т. 5 от Търговския закон. Практиката уточнява процедурата по отнемане на разрешение на застрахователно акционерно дружество при наличието на недостиг на чиста стойност на имуществото спрямо вписания капитал и бездействие на Общото събрание на акционерите на застрахователя. Уточнява се понятието чиста стойност на имуществото и са посочени възможните мерки, които застрахователите могат да предприемат за отстраняването на несъответствието между чиста стойност и вписания капитал.

Комисията прие Указания относно тълкуване и прилагане на чл. 5, ал. 3 и чл. 7 от Наредба № 19 на КФН от 08.12.2004 г. за реда за създаване на пенсионни резерви от пенсионноосигурителните дружества, които управляват универсален пенсионен фонд и/или фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване. С Указанията се уточнява моментът на създаване на пенсионен резерв от пенсионноосигурителното дружество за съответния управляван от него фонд, изплащащ пожизнени пенсии.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още