IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата

08:01 | 30.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата

МВФ иска кабинетът да не харчи парите от данъците 
в. Новинар 
 

Правителството да не харчи преизпълнението от данъчните приходи, за да покрива щетите от наводненията, посъветва вчера при пристигането си ръководителят на Международния валутен фонд за България Ханс Фликеншийлд. 
    

Фликеншийлд не изключи възможността да се променят параметрите по споразумението с МВФ, но това може да се обсъжда едва през октомври, когато е втората мисия на фонда. Той отказа да коментира как може да бъде компенсиран недостигът от 1 млрд. лв. в хазната с мотива, че настоящата мисия е само опознавателна. 
 

Най-сериозният проблем е дефицитът по текущата сметка, смята Фликеншийлд. Според разчетите на МВФ дефицитът по текущата сметка до този момент е 9,2%. За да изпълним споразумението с МВФ, той трябва да е 7,6%. Преди дни финансовият министър Пламен Орешарски обяви, че очаква дефицитът по текущата сметка да е 9% в края на годината.  

Доган поиска и "Булгартабак"
в. Новинар

Земеделското министерство може да поеме управлението на "Булгартабак холдинг", е поискал председателят на ДПС Ахмед Доган, съобщиха информационни агенции вчера. Според тях лидерът на ДПС обосновал искането си с това, че е по-логично тютюневият холдинг да е под шапката на агроминистерството. 

Агроведомството да поеме и цялата преработвателна промишленост, предложил земеделският министър Нихат Кабил на премиера Сергей Станишев. 

В момента хранително-вкусовата промишленост, към която се числи и "Булгартабак", е към икономическото министерство. Ако се приеме предложението, мебелната промишленост също може да влезе в мегаминистерството на ДПС. 

Българските курорти са сред най-търсените в Румъния 
в. Сега 

От тази година и българските черноморски курорти заеха сериозен дял от румънския туристически пазар. Това съобщи БТА, цитирайки статия в румънския вестник "Котидианул", посветена на развитието на туризма в северната ни съседка и предпочитанията на румънците за почивка. 
 

Според изданието успехът на българските курорти най-вероятно се дължи на съотношението между качество и цена, тъй като няма големи разлики в климата на двете страни. В статията се отбелязва, че заради остарялата инфраструктура по Румънското Черноморие хората предпочитат да почиват в чужбина. Най-търсени остават дестинациите Испания и Египет.

Ски комплекс вдига цените на нивите 
в. Стандарт  
 

Нивите в Сапарева баня се харчат като топъл хляб заради проекта за нов ски комплекс в Паничище, съобщиха брокери. Общината обяви през пролетта, че започва строеж на модерна база за зимни спортове в курорта. Над 1000 дка земеделски земи вече са изкупени. Цената им достига до 100 лева за кв. метър. Най-скъпи и най-търсени са имотите на пътя от Сапарева баня към Паничище и в района на гейзера. 

Парцелите се разграбват до два дни след обявяването им на пазара, казаха от агенциите за недвижими имоти. Местните обаче се въздържали да продават. Те се надяват цените да скочат още през следващата година, когато започва да се гради ски центърът. 


Лекари мамят чужди туристи 
в. Стандарт 


Лекари масово мамят при лечението на чуждестранните туристи. Това констатира тристранна проверка в курортните комплекси Златни пясъци и "Свети Константин" край Варна. 

 

Здравни експерти и полиция затвориха аптека и две дрогерии. Съставени са и 5 акта на лечебни заведения. Те са допуснали нарушения по издаването на фактури и отчитането на здравното обслужване на чужденците. Общо 27 аптеки, дрогерии и болници са проверени от експерти на Районния център за здравеопазване, инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве и полицаи от РДВР-Варна. Щателен оглед е извършен и на медицинските кабинети в 14 хотела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още