IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в строителството се понижава след три поредни максимума

През август строителната активност продължава да се повишава, като очакванията за следващите три месеца са в посока на запазването й на същото равнище (три четвърти от предприятията). Нивото на поръчките също се подобрява

16:45 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в строителството се понижава след три поредни максимума

През август 2005 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 2.3 пункта спрямо равнището си от юли и е с 5.8 пункта под достигнатия преди два месеца дългосрочен максимум (35.4%) за последните 11 години, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Намалението се дължи предимно на по-умерените очаквания за бизнес ситуацията в предприятията на строителния отрасъл и на леко влошените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията от сектора на услугите.

През юли и август бизнес климатът в строителството се понижава след три поредни дългосрочни максимума. За последния месец намалението е с 15.6 пункта, което се дължи отново на изместване на очакванията на стопанските ръководители за следващите шест месеца от "по-добро" към запазване на "същото" бизнес състояние на предприятията.

Делът на последните (посочили "същото") нараства от 49.7% през юли на 76.1% през август.

През август строителната активност продължава да се повишава, като очакванията за следващите три месеца са в посока на запазването й на същото равнище (три четвърти от предприятията). Нивото на поръчките също се подобрява. Най-сериозен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е конкуренцията в бранша, посочен от над половината от тях.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл инфлационните очаквания намаляват.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" възвръща през последния месец 3.2 пункта от стойността си благодарение на повишените очаквания на стопанските ръководители по отношение на бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Настоящата производствена активност се оценява като по-добра спрямо юли.

Същевременно осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и за износ се повишава. Положително се развиват и очакванията за дейността през следващите три месеца.

Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността запазват очакванията си за леко покачване.

През август 2005 г. съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" продължава възходящото си развитие (с 2.5 пункта над юлското равнище). В сравнение с предходния месец продажбите в търговията на дребно се повишават, а очакванията за следващите три месеца са в посока на запазване на техния обем.

По отношение на факторите, затрудняващи дейността, недостатъчното търсене е основен проблем за търговците на дребно. За август факторът "несигурна икономическа среда" засилва негативното си влияние и надхвърля дългосрочната си средна стойност.

Относно цените, очакванията за тяхното покачване се запазват.

През август съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" пада с 5.0 пункта, изцяло поради леко влошените оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мениджърите обаче остават оптимистично настроени по отношение на очакваното развитие на бизнеса им през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящото търсене на услуги се запазва спрямо месец назад.

Същевременно и очакванията им за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище (54.9% от предприятията) или да се увеличи (36.0%).

През август бизнес анкетите на НСИ не отчитат инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още