IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускат 30 млн. лв. за есенната сеитба на пшеница

14:22 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускат 30 млн. лв. за есенната сеитба на пшеница

Фонд “Земеделие” отпуска 30 млн. лева за есенната сеитба на пшеница, реши Управителният съвет на фонда на редовно заседание, съобщиха от Министерство на земеделието и горите.

От тях 25 млн. лева ще се предоставят по финансова линия за закупуване на семена за пшеница, реколта 2006 г., като 20 млн. лева ще са под формата на кредит, а 5 млн. лева – ще са безвъзмездна помощ - субсидия.

На земеделските производители ще бъдат отпуснати по 5,00 лв./дка от които 4,00 лв. кредит и 1,00 лв. – безвъзмездна помощ.

Два пъти Фондът намалява лихвения процент на кредита по линията за закупуване на семена за пшеница, реколта 2006 г., като от 3% той става 1,5 %. Намалението цели създаване на по-облекчени условия за финансово подпомагане на есенната кампания, предвид последствията от неблагоприятните климатични условия.

Линията стартира на 1 септември т.г. и срокът за договарянето на средствата е 16 ноември 2005г. Усвояването на средствата ще приключи на 15 декември т.г. Срокът за възстановяването на кредита е 28 септември 2006 г.

Максималният размер, до който се подпомага един земеделски производител и свързаните с него икономически лица, е за 6 хиляди дка, според указанията на фонда.

При неиздължаване на кредита в срок, както и досега, съгласно правилата на фонда, стопаните ще дължат освен стойността на кредита и законовата лихва по него, така също и предоставената им субсидия.

Други 5 млн. лева ще предостави Фонд “Земеделие” отделно от тази финансова линия, за допълнително подпомагане на стопаните от поразените от наводненията райони, при засяването на пшеница от реколта 2006 г. Средствата ще се осигурят чрез вътрешна трансформация на бюджета на Фонд “Земеделие”, одобрен в началото на финансовата година.

Стопаните от поразените региони ще могат да кандидатстват и по другите финансови линии, подпомагащи закупуването на минерални торове и семена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още