IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С успех приключва проект за насърчаване на малки и средни предприятия

11:43 | 29.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
С успех приключва проект за насърчаване на малки и средни предприятия

На 31 август 2005 г. успешно приключва изпълнението на Проект BG 0201.01 “Укрепване на външнотърговския капацитет на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия”, финансиран по Програма ФАР 2002 на Европейския съюз, съобщиха от агенцията.

Проектът, продължил 18 месеца и с общ бюджет от 1,5 млн. евро, беше реализиран от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, в качеството й на бенефициент, и от Холандската агенция за международен бизнес и сътрудничество (EVD) – като партньорска организация от страна на Европейския съюз.

Главната цел на проекта, изцяло отговаряща на критериите от Копенхаген, беше свързана с укрепването на националния бизнес. Начините за постигане на тази цел бяха заложени в развитието на политиката за насърчаване на външната търговия и нейната институционална рамка и повишаването капацитета на българската икономика, за да може да се справи с конкурентния натиск на пазарните сили на Европейския съюз.

Непосредствената цел на проекта беше да се подобрят практиките на публично-частното партньорство като средство за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия и насърчаването на експортната ориентация на производствения сектор, а пряката цел – да се укрепи административният капацитет на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

В резултат на работата по проекта са изготвени “Стратегия за насърчаване на износа” и “Бизнес план за развитие на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), за периода 2004-2007”. Разработен е и софтуер за информационна система, който ще послужи като база за изграждане на Интернет-страницата на ИАНМСП, като са осъществени и други инициативи.

Според асоциацията изпълнението на проекта е допринесло за развитие на взаимодействието и укрепването на доверието между европейските и българските институции, правителствените и неправителствените организации в страната, а също така и между представителите на публичната администрация и бизнес средите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 29.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още