IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 декември

08:30 | 21.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. Монитор

Токът за домакинствата поскъпва с 4-5% от лятото

Електроенергията за домакинствата от средата от лятото на следващата година ще поскъпнат не повече от размера на инфлацията, която е към 4-5%. Това прогнозира в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов. Той добави, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлоенергията.

Той добави, че от 1 януари няма да има промяна в цената на топлоенергията. По думите му референтната цена на електроенергията догодина ще се повиши, но моделът, прилаган вече трета година позволява това нарастване да се компенсира с намаление на добавката „Задължение към обществото“.

По време на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което се обсъди състоянието на свободния пазара на електроенергия, стана ясно, че ще се обмислят промени в правилата на работата на борсата.

Стартиращи фирми ще се финансират с 54.3 млн. лв.

За нови 53 млн. лв. средства ще могат да се състезават стартъпи. Средствата са част от дялов фонд по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК). Инструментът е съвместен проект на Фонд на Фондовете (ФнФ) и на финансовия посредник „Невек мениджмънт“, които подписаха споразумение днес.

Основна таргет група на Фонда за ускоряване и начално финансиране(ФУНФ) са стартиращите предприятия, както и вече съществуващи компании. „Целта е развитие и подпомагане на предприемаческата екосистема у нас, която има нужда от нов ресурс, с който да се стимулира“, коментира Светослава Георгиева от ФнФ.

ФУНФ е насочен към перспективни предприятия с доказан бизнес модел и екип. Сред предимствата е възможността за стратегическа подкрепа и менторство. От средствата 37.4 млн. лв. са публични, а останалите ще бъдат привлечени от частни инвеститори. Всеки бизнес може да получи до 1 млн. евро в капитала си. “Основно ще инвестираме в иновативни идеи в областта на изкуствения интелект, финтех технологиите и блокчейн”, каза още управляващият партньор в „Невек мениджмънт“ Константин Петров. По негови думи дългогодишни частни инвеститори са големи швейцарски фемили офиси, американски и български партньори, които ще придобият миноритарен процент при влизане във фирмата - между 20-35%.

В. Стандарт

Хванаха измама с е-винетки

Първи опити за измами с електронни винетки, засече Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В системата на пътната агенция са подавани неверни данни. Агенцията не може да дава информацията по конкретни казуси, но в доста от случаите става въпрос за подадена несъществуваща все още възможност за конвертиране към е-винетка със срок на валидност 31 декември 2019 г.

Тъй като за всяка подадена информация за трансформиране към е-винетка се прави верификация на въведените данни, системата не може да допусне грешки и засича подобни неточности. Подадените верни данни са обработени и хартиените стикери са конвертирани. Междувременно се разработва бутон, чрез който на уеб сайта на Националното тол управление - www.bgtoll.bg, всеки ще може да провери дали хартиеният винетен стикер на автомобила му е преобразуван в електронна винетка.

До момента са подадени над 16 000 заявления за конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка. За първите 4 дни от началото на продажбата на електронни винетки са купени 786 е-винетки за 78 627 лева.

В. 24 часа

Ограбиха оборота на каса на FastPay на Тодор Александров

Каса на FastPay бе ограбена преди броени минути на ъгъла с булевард "Тодор Александров". В момента на мястото вече има полиция. Свидетели разказаха пред "Стандарт", че крадецът е бил само един. Той е влязъл през вратата след което е прескочил стъкленото ограждение, което отделя касиерките от клиентите и е взел пари, на стойност 6000 лв, както и личните пари на двете касиерки, които са били на гишето. Заплашил ги е, че има нож. Според свидетелите, крадецът е висок над 1.80, бил по анцунг с бели латексови ръкавици, увит с шал и качулка. Той е изчезнал в посока бул. "Христо Ботев". За радост няма пострадали.

"Форбс": България е на 46 място в класацията на най-добрите страни за бизнес

България е на 46 място в класацията на "Форбс" за найдобрите страни за бизнес през 2018 г. Изданието отбелязва, че през последните години силното вътрешно търсене, съчетано с ниските международни цени на енергоносителите, допринесе за икономическия растеж на България с близо 4% и за намаляване на инфлацията, предаде БГНЕС.

България е изпреварена в класацията от Румъния и Гърция, които са съответно на 41 и 42 място. В същото време страната ни е пред Хърватия /52/, Сърбия /56/ и Турция/57/.

Брекзит не е попречил на Великобритания да оглави класацията на за най-добра страна за правене на бизнес. На второ място е Швеция, а на трето Хонконг. В първата петица попадат още Холандия и Нова Зеландия.

Пловдив става икономически тигър, но София пак е номер 1

Пловдив се превръща в регионален икономически тигър. Това е заключението на Института за пазарна икономика (ИПИ) в изследването му за развитието на страната.

Още през 2016 г. БВП на човек в Пловдив нараства с 10%, увеличението продължава и през 2017 г. и поставя областта на шесто място в страната по този показател. Ръстът е над средния за страната въпреки относително високата база. През 2016 г. заплатите се увеличават с 9 на сто, а миналата година - с още 16%.

Средногодишният доход на лице от домакинството се вдига от 4381 на 5093 лв. и за първи път минава 5 хил. лв. Годишната брутна заплата в Пловдив е 9911 лв. през 2016 г. През 2017 г. относителният дял на населението, живеещо в материални лишения, за първи път след началот на кризата намалява до под 30%.

В. Сега

Аптеките все пак ще получават по 2 лв. за безплатните лекарства

От касата искаха да спрат да плащат по 2 лв. на аптеките за отпускане на скъпи 100% поети от НЗОК медикаменти - инсулини, за хепатит, биологични терапии. Мотивът беше, че така ще се спестят 16 млн. лв., с които да се поемат още лекарства. Фармацевтите обаче са категорично против, защото така нямат никакъв стимул да зареждат и съхраняват тези препарати, някои от които струват хиляди левове. Подобна промяна можеше да доведе до това по-малките аптеки да спрат да осигуряват животоподдържащите терапии.

Новите оригинални медикаменти ще се плащат от НЗОК след отчитане на резултата от терапията, предвиждат още промените.

"Това са такива лекарствени продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е стойностно неефективно. Заплащането след отчитане на резултата от терапията е механизъм, при който се цели средствата от бюджета на НЗОК за определени лекарствени продукти да се разходват само при наличие на резултат, т.е. заплащането да се предпоставя от установена чрез измерими критерии ефективност и ефикасност на лекарствената терапия”, са мотивите на МЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още