IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Полимери поскъпнаха, Кремиковци продължи надолу*

За разлика от вчера, днес оптимистите за бъдещето на Българска телекомуникационна компания са повече

11:19 | 23.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Полимери поскъпнаха, Кремиковци продължи надолу*

Акциите на девненския комбинат Полимери АД са едни от най-търсените в ранната търговия във вторник, като още в първите минути на борсовата сесия бяха изкупени книжата, предлагани на цени от 5,40 до 5,75 лв. След две сделки, които свалиха цената до 5,34 лв., тя отново пое нагоре, за да се спре за момента на 5,50 лв. Средната цена на търгуваните в първия час и половина на днешната сесия акции на това дружество е 5,66 лв., с 5,60% по-висока от вчера. 

Брокери коментират, че това движение на цената нагоре-надолу ще се задържи до Общото събрания на АКБ Корпорация ХАД, което ще се проведе на 30 септември и на което трябва да се реши дали да се продават притежаваните от холдинга акции от Полимери.

Друга активно търгувана позиция за тази сутрин е Кремиковци. Акциите на това дружество обаче се движат в противоположната посока, като средната цена от сделките до момента е 20,10 лв. на акция, с 3,22% по-ниска от вчера. Движението на цената при тези акции от миналата и тази седмица потвърждава едно от неписаните правила на капиталовия пазар - "купувай при слухове, продавай при новини". Преди да бъде обявена официално сделката за покупка на Финметалс Холдинг, който притежава 71% от Кремиковци, акциите на металургичния комбинат поскъпваха, а след това постоянно поевтиняват.

За разлика от вчера, днес оптимистите за бъдещето на Българска телекомуникационна компания са повече и това се отразява на средната цена на акциите до момента, която е 11 лв., или с 1,66% по-висока от вчера.

И двата борсови индекса се движат в положителна посока в ранната търговия, макар и с много слабо темпо. Стойността на SOFIX е 825,97 пункта към 11 часа, с 0,01% по-висока от вчерашното затваряне, а при BG40 нарастването е с 0,02% до 124,30 пункта.

Акциите на Софарма се търгуваха без промяна на 7,27 лв. средно, а тези на Централна кооперативна банка поскъпнаха с 0,59% до 6,79 лв.

Цените на книжата на по-голямата част от холдинговите дружества също се понижиха, като акциите на Индустриален холдинг България паднаха с 0,58 на сто до 3,41 лв., а при Синергон холдинг спадът е с 1,32% до 5,96 лв. Книжата на Доверие Обединен холдинг обаче поскъпнаха с 0,94% до 5,39 лв.

Днес компенсаторните записи поскъпнаха с 0,26% до 69,57 на сто от номинала, а поименните компенсационни бонове се търгуваха с 0,13% по-ниско на 68,40 процента от номинала средно.

*Информацията е актуална към 11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 23.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още