IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпуснаха допълнителни 7,2 млн. лв. за щетите от наводненията

До момента по сметките на Българския червен кръст са събрани 1,300 млн. лв.

17:41 | 22.08.05 г.
Отпуснаха допълнителни 7,2 млн. лв. за щетите от наводненията

Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет предостави допълнителни средства в размер на 7,250 млн. лв. за разплащане на разходите за ликвидиране на последиците от наводненията, както и за възстановяване на засегнатите обекти. Финансирането ще бъде осигурено от резерва за непредвидени и неотложни разходи съгласно Закона за държавния бюджет за 2005 г., съобщиха от министерски съвет.

На днешното си заседание постоянната комисия разгледа исканията за целево финансиране.

Новопостъпилите искания за предоставяне на целева субсидия от страна на министерства и ведомства са 62. От тези средства ще бъдат осигурени съответно: 19 272 лв. на Министерството на земеделието и горите, 44 985 лв. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, 11 800 лв. на Министерството на транспорта и съобщенията, 404 561 лв. на Министерството на здравеопазването. Постоянната комисия към Министерския съвет взе решение да предостави и 251 700 лв. за превантивна дейност.

Въз основа на становищата на експертните групи, които са извършили проверка на засегнатите обекти на място, ще бъдат финансирани общо 65 обекта. Комисията предложи за финансиране 273 нови обекта. За момента ще бъдат предоставени средства за възстановяване на 40 частни жилищни имота.

До дни Сдружението на общините в България трябва да предостави обобщена информация за точния брой на разрушените от пороите жилища и за степента на пораженията, които те са претърпели. Информацията ще бъде предоставена на ДА “Гражданска защита” и съвместно с Министерството на финансите ще бъдат предприети мерки за решаване на този проблем.

До момента по сметките на Българския червен кръст са събрани 1 300 000 лв., съобщи председателят на движението Христо Григоров, който също присъства на заседанието. 70% от тях ще бъдат предоставени за унищожените домове, а останалите 30 % - на хората, нуждаещи се от реално подпомагане, стана ясно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още