IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 3 декември

08:03 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 850 язовира се нуждаят от спешен ремонт

в. Сега

858 язовира у нас се нуждаят от ремонт, като поне за половината от тях трябва да се предприемат спешни мерки. Това съобщи Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) пред БНР в сряда. Той все пак успокои, че въпреки валежите засега няма опасност от преливане. Два месеца след изтичането на крайния срок, началото на октомври, в който общините, които не могат да се справят с поддръжката на водоемите, можеха да бъдат прехвърлени на държавата, нито един проблемен водоем не е поет от новосъздаденото предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Точно то според приети преди няколко месеца промени в Закона за водите трябва да се грижи за всички нежелани от общините водоеми. За общо 2560 язовира е подадено заявление за прехвърляне на собствеността от общините към новото предприятие, което е под шапката на Министерството на икономиката.

Регионалното министерство се разбърза с водните проекти

в. Сега

След дългогодишно забавяне на едни от най-скъпите и важни проекти - за ВиК инфраструктурата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се разбърза с тяхното ускоряване, почти в края на програмния период за получаване на европари. "ВиК дружествата ще подадат предсрочно проектни предложения за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020“. На стартовата права са инвестиции в размер на 1.2 млрд. лв. в изграждане на водопроводи, канализация, пречиствателни и помпени станции и др. Реализацията им ще започне в началото на 2019 г. Бенефициент ще бъдат ВиК операторите, които вече подготвят проектните си предложения на база изготвените Регионални прединвестиционни проучвания в 14 области на страната", написаха от ведомството на регионалния министър Петя Аврамова в неделя.

Цените на жилищата ще останат същите и догодина

в. Сега

Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат на сегашните си нива и догодина. Това сочат прогнози на компанията "Бългериан Пропъртис", оповестени през миналата седмица.  По данни на брокерите през третото тримесечие темпът на нарастване на цените в страната се е забавил до 3% на годишна база. В София ръстът е с 5% спрямо същия период на миналата година - далеч от отчитаните в първите тримесечия, по различни данни, над 10 на сто. Неотдавна анализ на консултантската компания Knight Frank показа, че столицата отстъпва значително назад в световната класация по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие.

Производители: 5,50 лв. за килограм шаран за Никулден

в. Монитор

Цената на шарана за предстоящия Никулден ще варира около 5,5 лв./кг. Това прогнозира изпълнителният директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ” д-р Йордан Господинов, цитиран от агенция „Фокус“. Той припомни, че цените на шарана и за най-търсената риба от българите за празника. „Дали ще е бъде точно 5,50 лв./кг или малко по-нагоре или по-надолу, зависи колко риба ще се изкара“, допълни браншовикът. Той обърна внимание, че поверието на Никулден повелява на празника да се консумира шаран.

Със снимка от телефона регистрираме хотел

в. Монитор

От понеделник бизнесът от сферата на туризма от България и още 17 страни в ЕС ще могат да ползват по 24 часа, седем дни в седмицата електронните услуги на нашето министерство на туризма. Това стана ясно днес при представянето на системата, в което участваха министър Николина Ангелова и проф. Георги Димитров от фирмата, която я е разработила.

Проф. Димитров поясни, че до месец ще е възможно от българската система да се възползват граждани от всички страни на ЕС, а до края на март - и от всяка точка на света. Първата година е-услугата ще е безплатна, а след това абонаментът е 2 лв. на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още