IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Шансовете да приберем над 20% от Иракския дълг са нищожни

12:36 | 21.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: Шансовете да приберем над 20% от Иракския дълг са нищожни

Парижкият клуб редуцира дълговете на Ирак на 80 %, а останалите 20 разсрочи, не знам точно схемата, мисля, че за 20 или за 25 години, което е ефективна още по-голяма редукция на база сегашна стойност. Аз лично никога не съм бил привърженик на бързи решения по опрощаване, каза финансовият министър Пламен Орешарски в предаването "Неделя 150" на БНР.

"Страхувам се обаче, че шансовете да приберем повече, отколкото Парижкият клуб, са нищожни, теоретични бих казал, на практика такива шансове няма. Това обаче не означава, че няма да положим необходимите усилия в тази посока," каза още Орешарски.

На въпрос дали одобрява операцията по обратно изкупуване на дълг, направена от предишния финансов министър, Орешарски отговори, че това са различни типове операции. "Ако визирате обратно изкупените Брейди-облигации през миналата година, а даже и настоящата, това беше един от последните подписи на министър Велчев за неговия мандат, не съм възразявал, дори коментирах, че това е едно добро направление за изразходване на част от фискалния резерв при алтернативи да бъде изразходван по-неефективно."

"Що се касае до замяната на Брейди-облигациите, осъществено през 2002 г., аз мисля, че моето мнение беше не просто против, а обосновано в различни публикации. Скоро ги прегледах, за да видя дали тогава някоя от моите прогнози не е била невярна, неточна и даже си направих извода колко консервативен съм бил в прогнозите и добронамерен в изводите. Стоя зад всичките си публикации," каза Орешарски.

"Много примамливо е да потвърдя такова очакване," каза министърът на въпрос дали да очакваме по-ниски данъци. "Ще бъда по-внимателен обаче, тъй като ще потърсим възможности за понататъшно намаление на данъците, но бих искал да обърна внимание на друго обстоятелство – фискалната ситуация в момента съвсем не е добра, с оглед на необходимостта на допълнителни разходи, които ще се очертаят през следващите месеци, така че аз повече се притеснявам как ще приключим тази година, отколкото за следващата," допълни Орешарски.

Министърът на финансите каза, че до края на този месец ще има рамка на бюджета за 2006 г., а през септември след доуточнения ще се подготви проектобюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още