IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средният месечен наем на къщи в София е ?920

Срещу 700 евро месечно може да се наеме двуетажна луксозно обзаведена къща в Бояна с разгъната застроена площ от 250 кв. м.

10:05 | 20.08.05 г.
Средният месечен наем на къщи в София е ?920
Бурното развитие на жилищния сектор през последните години, доведе не само до обновяване на сградния фонд в страната, но увеличи и пазара на наеми. Той е най-силно развит при жилищата и офисите. На трето място се нареждат магазините и заведенията. На пазара обаче липсват оферти за предлагане на къщи под наем, се казва в проучване на сайта за недвижими имоти Imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg

По данни на сайта за недвижими имоти подобни имоти могат да се наемат единствено в София. Месечният наем на къщи разположени в рамките на града е 920 евро. Високата цена се дължи най-вече на факта, че повечето от предлаганите близо 500 имота са разположени в елитните квартали Драгалевци, Симеоново и Бояна.

Тези южни райони на София през последните години се превърнаха в притегателен център за по-заможните българи и най-вече за чуждестранните бизнесмени, които развиват бизнес у нас и им е необходим по-дълъг предстои у нас, обясняват специалисти. Става дума предимно за нови и луксозни къщи.

Срещу 700 евро месечно може да се наеме двуетажна луксозно обзаведена къща в Бояна с разгъната застроена площ от 250 кв.м. Имотът разполага с двор от 500 кв.м и чудесен изглед. Срещу 50 евро повече на месец към всичкото това може да се наеме имот със зимна градина и барбекю. 1000 евро пък е месечната такса, за триетажна къща в същия квартал и двор от 1000 кв.м.

Малинова Долина е друг район, в който кандидат-наемателите имат богат избор от къщи. Там месечният наем е от 700 до 1200 евро. Къщите са нови и големи, а повечето са и обзаведени.

В област София месечният наем на къщи не е много по-нисък, отколкото в рамките на столицата – 840 евро. Предлагането е силно ограничено, тъй като към момента по данни на сайта Imot.bg се оферират едва 100 имота. Половината от тях са в град Банкя.

Срещу 950 евро на месец наемателят получава двуетажна къща от 300 кв.м и двор 1 декар. Имотът е с локално отопление и може да се ползва целогодишно. Банкя е предпочитано място за наемане на къщи, тъй като е изградена добра транспортна връзка със столицата. Най-голямата къща, която се предлага в Банкя е 800 кв.м и е построена през 2000 г. Може да бъде наета срещу 2300 евро на месец.

Луксозни, но по-евтини къщи се предлагат в Бистрица. Там срещу 700 евро на месец наемателят получава двуетажна къща с луксозно обзавеждане, гараж, сауна и обезопасена със СОТ. И тук не липсват ексклузивни имоти. Къща от 650 кв. м с плувен басейн се отдава под наем срещу 1700 евро.

Големи имоти с ниски наеми се предлагат във Владая. Постройка от 370 кв.м с близо 2 декара двор, гараж за две коли се отдава под наем за 500 евро.

Към момента във Варна и Бургас, независимо дали става дума за града или областта се предлагат минимално количество къщи През летните месеци собствениците на подобни имоти по българското Черноморие ги отдават под наем на туристи, като наемът е на вечер, а не на месец. В Бургас варира между 10 и 30 лева на нощ. По-скъпо е във Варна от 10 до 50 лева.

Въпреки това, хората решили да се установят под наем в подобен имот трябва да приготвят да отделят от месечния си бюджет съответно 340 евро в Бургас и 700 евро във Варна.

В Пловдив къщи могат да се намерят единствено в центъра на града. Средният месечен наем е 420 евро. Интерес към тях проявяват най-вече фирми, които искат да ремонтират сградите, тъй като повечето са стари, и да ги превърнат в офиси. Подобен е случаят на двуетажен имот от 150 кв.м в центъра, който е в лошо състояние. Наемът му е 390 евро.

Цените в този сегмент на недвижимите имоти са достигнали своя пик и не се очаква поскъпване, прогнозират специалисти. Повече от половината имоти, които се отдават под наем са строени след 1995 г., в много добро състояние са, обзаведени са луксозно, а някои от тях разполагат с барбекю, басейн, сауна. Де факто – предлага се максимално качествена услуга, срещу която се иска максимална цена.

Цени на отдаване под наем на къщи в EUR за месец

                      град        област

София           920          840

Бургас               -            340

Варна               -            700

Пловдив      420            400

 

Източник: IMOT.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още