IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BA-CA: България ще се присъедини към еврозоната през 2010 г.

България и Румъния ще се присъединят към ЕС през 2007, при условие, че изпълнят необходими условия и реформи

15:23 | 18.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
BA-CA: България ще се присъедини към еврозоната през 2010 г.

За България реалистичен срок за приемането на еврото е около 2010 година при условие, че страната се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., се казва в анализ на BA-CA (“Банк Аустрия Кредитанщалт”), собственик на HVB Bank Biochim (“Ейч Ви Би Банк Биохим”) и Хеброс Банк в България. Така ще бъде изпълнен и срокът, в който БНБ се е ангажирала да работи за приемането на еврото, посочва анализа.

Докато новите страни-членки на ЕС Полша, Чехия и Унгария вероятно няма да се присъединят към еврозоната до 2010 г. , някои от по-малките страни от Централна и Източна Европа са на път да станат членки на еврозоната в началото на 2007 г. “Еврото ще влезе в Естония, Литва, а също и в Словения, една от съседските страни на Австрия, след по-малко от година и половина,” смята Мариане Кагер, главен икономист на BA-CA.

Страните кандидатки от Югоизточна Европа отбелязват добър напредък по пътя си към еврото. България и Румъния ще се присъединят към ЕС през 2007, при условие, че изпълнят необходими условия и реформи и намерят начин да разрешават бързо потенциалното възникване на вътрешнополитически проблеми. Техните следващи усилия ще бъдат насочени към приемането на еврото във възможно най-кратки срокове.

Естония, Литва и Словения вече изпълняват почти всички критерии, изисквани за присъединяване към еврозоната: бюджетният дефицит е под 3%, правителственият дълг е забележително по-нисък от допустимия максимум от 60% от БВП, а размерите на дългосрочните лихви са под 5.2%. Валутните курсове също са стабилни. Словенският толар, естонската крона и латвийската лита, които са обвързани с еврото чрез валутен борд, се движат без проблем в рамките на допустимите отклонения от +/-15% спрямо еврото. Единствено процентът на инфлацията в Естония, Литва и Словения засега превишава допустимия максимум от 2.4%.

Запазването на валутния борд и финансова стабилност в България е важно условие страната да се присъедини навреме към еврозоната. Критериите за участие в паричния механизъм ERM II – “чакалнята пред вратата на еврозоната” – се очаква да бъдат изпълнени към средата на 2006. Инфлацията е единственият критерий, който формално България не е изпълнила. Според последния доклад на BA-CA прогнозите за средногодишната инфлация за 2005 г. са 4%, а за 2006 г. са 3.8%.

BA-CA очаква Литва, Естония и Словения да изпълнят изцяло изискванията навреме, за да въведат еврото през 2007, както е планирано. Според икономистите на BA-CA Латвия ще се присъедини към еврозоната на 1 януари 2008.

“Според нас Полша, Чехия и Унгария няма да се присъединят към еврозоната преди 2010,” каза Мариане Крагер. Тези три страни значително ще надхвърлят лимита от 3% от БВП бюджетен дефицит през 2005 и ще продължат своя бавен напредък към целта. Освен това обхватът на действията на правителствата в тези страни е ограничен заради предстоящите парламентарни избори. Особено в Полша, възможна победа на политически партии, настроени критически към ЕС и еврото, би могла да доведе до по-нататъшно отлагане на приемането на еврото.

Словакия стои на средна позиция между първите и закъсняващите. През юни правителството прие новата пътна карта на еврото, при условие че ще се присъедини към ERМ II от средата на 2006. “Повече от възможно е Словакия да покрие Маастрихтските критерии навреме, за да се присъедини към еврозоната през 2009,” посочва още Крагер.

Ако настоящият скептицизъм в “старите” страни от ЕС продължи да се засилва, преговорите на Хърватска за членство в съюза могат да се усложнят. По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, Хърватска вече отбеляза добър напредък в някои области.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още