IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парафираха проект на договор за продажбата на Бояна филм

Компанията “Ню Имидж България” бе обявена за победител в конкурса за приватизация на Бояна филм на 24 юни

14:05 | 16.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Парафираха проект на договор за продажбата на Бояна филм

Днес в Агенцията за приватизация (АП) бе парафиран проект за договор за продажбата на 95% от капитала на Бояна филм АД на “Ню Имидж България” ЕООД. "Това е проект за договор, със всички параметри по сделката, и този проект бе парафиран от двете страни," съобщиха от АП.

Сега АП трябва да изчака съдебната развръзка на тази сделка, за да може да бъде сключен (или не) окончателният договор за продажбата.

Компанията “Ню Имидж България” бе обявена за победител в конкурса за приватизация на Бояна филм на 24 юни, ден преди парламентарните избори, и това предизвика протести от страна на останалите кандидат-купувачи.

Това бяха “Бавария филм” ООД и британската компания "Ийлинг Студиос", подали по-ниски оферти от победителя в конкурса. Офертата на четвъртия участник - “Драгон Интернешънъл Студиос България Лимитед” ООД, въобще не беше разглеждана.

На 22 юли Върховният административен съд спря изпълнението на решението на АП за продажбата на "Бояна филм". Във ВАС е образувано и дело по жалби на “Бавария филм” ООД и “Драгон Интернешънъл Студиос България Лимитед” ООД, като това дело ще се гледа на открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 9 ноември.

“Ню Имидж България” спечели обявения от АП конкурс за продажбата на пакет от 446 426 акции, представляващи 95% от капитала на киностудията в Бояна с цена от 6,254 млн. евро. Според условията на конкурса 4,28 млн. евро от цената може да бъдат платени чрез банков превод, а останалите 1,974 млн. евро - чрез всички позволени от закона платежни средства.

Общата стойност на обещаните инвестиции е 15,6 млн. евро, от които 11,4 млн. лв. ще бъдат вложени през първата година.

"Ню имидж България" е дъщерно дружество на щатската компания Ню Имидж. Компанията снима филми в България от седем години, като в последните две у нас се снимат доста сцени от филми със сериозни за нашите стандарти бюджети. През тази година това са "Черната далия" с режисьор Брайън де Палма и "Договорът" на Брус Бересфорд. В тези два филма участват носители на "Оскар" като Хилъри Суонк и Морган Фрийман.

 

В началото на юли директорът на Ню Имидж България Дейвид Варод съобщи, че през тази година произведените продукции от компанията в Бояна филм ще са за 100 млн. долара, а през следващата година - за 150 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още