IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за ново правителство повишават доверието в борсата

Индексът SOFIX отбеляза повишение от 2,43 пункта, или 0,30%, до 820 пункта

16:11 | 15.08.05 г.
Очакванията за ново правителство повишават доверието в борсата
Очакванията на инвеститорите за сформирането на ново правителство повиши доверието във фондовата борса и оскъпи част от акциите по време на днешната борсова сесия. Индексът SOFIX отбеляза повишение от 2,43 пункта, или 0,30%, до 820 пункта, докато широкият BG40 отбеляза ръст от 1,76 пункта, или 1,46 на сто, до 122,69 пункта, което е най-високата стойност за индикатора от 8 април насам.

Нова рекордна стойност отбелязаха акциите на ДЗИ – АД по време на днешната търговска сесия. Акциите на застрахователната компания се повишиха с 1,48%, до средна цена от 86,29 лв., като сделка бе сключена и на 88 лв. за брой.

Книжата на Полимери АД бяха най-търгуваните по време на днешната сесия. Общо 23 236 акции размениха собственика си, като в началните минути цената се понижи до 4,26 лв., а само час и половина по-късно бе сключена сделка на ниво от 5,75 лв.

Финализирането на сделката за Кремиковци определено е добра новина, въпреки че до голяма степен тя е отразена в цената на акциите на дружеството. Все пак това е сигнал, че нормалните икономически процеси не са изцяло под влиянието на политиката. Смятам, че новината за създаването на ново правителство ще повлияе позитивно на нагласите на чуждестранните инвеститори, които търсят преди всичко стабилност за своите пари, и при положение, че имат доста варианти за вложения, не биха рискували излишни средства в страна с политическа криза. Лично аз очаквам повишение при повечето акции в рамките на 10-30 процента от сегашната им цена. Важно е да видим доколко правителството ще се справи с условията за членство в ЕС или пък ще се окаже неспособно да взема такива решения заради вътрешни борби“, каза за Investor.bg Владислав Панев, главен портфолио мениджър на ИД КД Пеликан.

Акциите на Кремиковци АД отбелязаха четвърто поредно повишение, този път с 7,15%, до 23,53 лв. за брой, като сделки бяха сключени и на нива от 24 лв. за брой. Само преди часове приключи Общото събрание на дружеството, на което бяха избрани нови членове на надзорния съвет. Това са Прамод и Винод Митал, както и адвокатът Борислав Боянов и досегашният изпълнителен директор на комбината г-н Валентин Захариев.

Global Steel Holding Ltd (GSHL) приключи и сделката по придобиването на “Финметалс холдинг”, който държеше 71% от акциите на “Кремиковци” АД, съобщиха от компанията. От GSHL не съобщават каква е цената на сделката.

При изтъргуван обем от малко над 5900 акции Албена Инвест Холдинг поскъпна с 2,64% до средна цена от 12,07 лв., а Синергон Холдинг АД добави 2,35 на сто до 5,66 лв. Акциите на Фаворит Холд отбелязаха ръст от 5,04% до 5,63 лв., а тези на Доверие Обединен Холдинг от 1,83 на сто до 5,02 лв. за брой.

След ръста си от последните пет борсови сесия днес книжата на Химко АД бяха подложени на разпродажба от страна на инвеститорите. Сделки бяха сключени на нива между 1,40 и 1,61 лв., а средната цена се понижи с 15,47 на сто до 1,53 лв.

Общият оборот от днешната търговска сесия бе на стойност 1,368 млн. лв., като от тях 326 хил. лв. на официалния пазар и 1,042 млн. лв. на неофициалния пазар на акции. За сравнение, оборотът по време на петъчната търговска сесия на БФБ-София бе на стойност 1,352 млн. лв.

Поименните компенсационни бонове приключиха днешната търговска сесия на положителна територия, след като повишиха цената си с 0,18% до 68,46 процента от номинала. С 0,63 на сто поевтиняха компенсаторните записи, до средна цена от 68,23 процента от номинала, докато сделки с жилищните компенсаторни записи не бяха сключени по време на днешната борсова сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още