IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската GSHL купи мажоритарния акционер на Кремиковци

От GSHL не съобщават каква е цената на сделката

14:51 | 15.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индийската GSHL купи мажоритарния акционер на Кремиковци
Global Steel Holding Ltd (GSHL) приключи сделката по придобиването на “Финметалс холдинг”, който държи 71% от акциите на “Кремиковци” АД, съобщиха от компанията. От GSHL не съобщават каква е цената на сделката.

Във връзка с тази сделка и в съответствие със споразумението за закупуване на акции, днес бяха направени промени в органите на управление на металургичното дружество.

Прамод Митал (председател на борда на директорите на GSHL) става председател на Надзорния съвет (НС) на “Кремиковци” АД, решиха акционерите на Общо събрание днес. Новите членове на НС са още Винод Митал, адвокатът Борислав Боянов и досегашният изпълнителен директор на комбината г-н Валентин Захариев, който беше избран за зам.-председател на надзора.

Запазва се и досегашният представител на държавата в НС – г-н Иван Михайлов от Министерството на икономиката.

На първото заседание на новия Надзорен съвет, Алок Гупта (изпълнителен директор на GSHL) е бил избран за председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на “Кремиковци” АД.

Опитът на GSHL в бизнеса с метали ще е водещ фактор в развитието на “Кремиковци”. Приоритети в политиката на GSHL по отношение на комбината ще са: усвояването на успешните практики; притокът на средства, които ще повишат качеството на работа, съобразно екологичните норми; въвеждането на нови подходи, ориентирани към работещите и към клиентите. Плановете на GSHL са да превърне “Кремиковци” в модерен, европейски комбинат за стомана.

Кремиковци” има значителен потенциал да стане водещ производител на стомана в региона. GSHL планира да направи значителни инвестиции в размер на 300 милиона долара в комбината през следващите 3 години. Това ще спомогне за възстановяването и укрепването на комбината, ще се увеличи производствения му капацитет в съответствие с екологичните норми на ЕС.

GSHL е собственост на индийската фамилия Митал. Дейността й е свързана с производство на стомана, кокс, минерали и метали, инфраструктура, енергетика. Компанията контролира производство на стомана с капацитет от приблизително 14 млн. тона годишно и има заводи в Босна, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. GSHL е вертикално интегрирана компания и управлява мини за желязна и медна руда с над 260 милиона тона суровини, което я прави един от лидерите на световния пазар на желязо. GSHL е холдингова компания, част от индийската Ispat Group. Началото й в стоманената индустрия е поставено през 1952 г. от М.Л. Митал.

В GSHL работят над двадесет хиляди души и компанията е известна с това, че превръща неефективни и западащи фирми в успешни, като допринася за растежа и благосъстоянието на служителите им.

Днес бяха изтъргувани 9516 акции на Кремиковци АД на средна цена 23,53 лв., със 7,15% по-висока от петък.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още