IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НДСВ официално се отказа от втория мандат

Изразяваме готовност да участваме в следващи разговори и да имаме същата позиция, заяви Мингова. Нашето поведение ще бъде гарант, че широка коалиционна формула е възможна и че тя е необходима на страната в този момент, добави Мингова

18:06 | 11.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
НДСВ официално се отказа от втория мандат

НДСВ няма да упражни даденото от конституцията право за реализация на мандата за съставяне на правителство и няма да излъчи министър-председател. Това съобщи днес пред журналисти след заседанието на Политическия съвет на НДСВ и ПГ на партията председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова.

По думите на Анелия Мингова, цитирана от Dnes.bg, това решение ще бъде изпратено до президента Георги Първанов.

По-рано днес Симеон Сакскобургготски намекна, че НДСВ вече не е мандатоносител, но заяви, че България в най-скоро време ще има правителство.

Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев пък посочи, че след отказа на НДСВ са готови час по-скоро да има четиристранна среща НДСВ-БСП-ДПС-БНС.

Политическият съвет на НДСВ и ПГ са отчели сложната политическа ситуация в страната и положените усилия за възстановяване на доверието между политическите сили и за намиране на успешна управленска формула, каза Мингова и допълни, че това е причината за днешното решение на партията.

По думите й НДСВ потвърждава позицията си, че България се нуждае от стабилно правителство, от ясна програма за осъществяване на националните приоритети, включително и членството на България в ЕС от 1 януари 2007 г.

Изразяваме готовност да участваме в следващи разговори и да имаме същата позиция, заяви Мингова. Нашето поведение ще бъде гарант, че широка коалиционна формула е възможна и че тя е необходима на страната в този момент, добави Мингова.

В отговор на въпрос тя каза, че, ако НДСВ получи покана от БСП, ще участва в разговори с ясното съзнание, че носи отговорност за бъдещото управление на страната и че като втора политическа сила трябва да присъства в управлението.

Мингова поясни, че Коалиция за България като първа политическа сила има възможност да инициира такива разговори, които биха дали възможност, по думите й, с общи усилия да се осъществи ширококоалиционно правителство, в който и да е мандат.

Друг е въпросът, че официално тези разговори могат да приключат с успешно коалиционно споразумение, ако бъдат отправени от политическата сила, на която ще бъде връчен третият мандат, добави Мингова.

Според нея КБ би могла като първа политическа сила да предложи приемлива фигура за министър-председател, включително и тази на Сергей Станишев.

Позицията ни е по възможност за създаване на четиристранна коалиция, като мнението ни е, че това е оптимално възможният вариант за такава широка коалиция с достатъчна парламентарна подкрепа, каза Мингова.

Според Анелия Мингова невъзможността да се реализира вторият мандат е следствие от натрупаното напрежение от нереализирането на първия мандат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още