IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регистрацията по БУЛСТАТ става задължителна за всички свободни професии

15:41 | 11.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Регистрацията по БУЛСТАТ става задължителна за всички свободни професии

От днес регистрацията по БУЛСТАТ става задължителна за всички свободни професии, предвижда Законът за регистъра БУЛСТАТ. Новите изисквания бяха представени на пресконференция, в която участваха министърът на правосъдието в оставка Антон Станков, председателят на Националния статистически институт (НСИ) Александър Хаджийски и представители на Агенцията по вписванията, съобщи Dnes.bg.

Новите лица, които подлежат на регистрация по БУЛСТАТ, са физическите лица, упражняващи свободни професии и занаятчийска дейност; чуждестранни юридически лица, чието управление е на територията на страната;чуждестранни юридически лица, които притежават недвижимо имущество у нас и не са регистрирани на друго основание; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и извършват търговска дейност или оказват независими лични услуги в страната; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН или ЛНЧ и имат недвижимо имущество в България; чуждестранни физически лица, които не притежават ЕГН и ЛНЧ и са осигурители.

В категорията на свободните професии и занаятчийската дейност попадат лица, които имат регистрация по силата на нормативен акт; плащат патентен данък и не са еднолични търговци; извършват професионална дейност за свой риск и за своя сметка.

Най-често срещаните професии са нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, архитекти, застрахователни агенти, журналисти.

Срокът за регистриране на упражняващите свободни професии и занаятчийска дейност и на чуждестранните физически лица, които не притежават ЕГН или личен номер на чужденец (ЛНЧ) и извършват търговска дейност или оказват независими лични услуги в страната, е 11 ноември 2005 г.

Чуждестранните физически лица, които не притежават ЕГН или ЛНЧ и имат недвижимо имущество в България, трябва да се регистрират в 7-дневен срок от придобиване на недвижимото имущество.

Глоба до 700 лева за физически лица и имуществена санкция до 1000 лева за юридически лица и еднолични търговци ще се налага, ако задълженото физическо лице не подаде заявление в 7-дневен срок от започване на дейността, съответно от наемането на физически лица, купуването на имота или промяна на обстоятелствата, подлежащи на регистрация и ако не подаде документи за промяна на регистрацията в 7-дневен срок от всяка промяна на данните, които се съдържат в документите за регистрация.

Регистрацията по БУЛСТАТ ще се извършва вече в Агенцията по вписванията, а не в НОИ. До края на септември регистрацията ще се извършва на същите места, както и досега - в сградите на териториалните статистически бюра. Таксите за регистрация са същите, както и досега. Те обаче ще се плащат само по банков път по сметката на Агенцията по вписванията.

Всички банки имат номера на тази сметка и могат да упътват клиентите.

По данни на НОИ към момента регистрация по БУЛСТАТ имат общо около 1 млн. лица. Очакванията са да се регистрират още стотици хиляди.

Фирмите, които имат регистрация по БУЛСТАТ и данъчен номер, ще си запазят и данъчния номер до февруари 2006 година. След това идентификацията в данъчните служби ще става само по БУЛСТАТ, той ще обедини данъчния номер и информацията от регистрацията по Търговския регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още