IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Осигуряването на медицински грижи няма да зависи от трудовия договор

11:41 | 11.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Осигуряването на медицински грижи няма да зависи от трудовия договор

Работодателите да осигурят медицинско наблюдение и обслужване на всички работници и служители, независимо от времетраенето на трудовия им договор, предвиждат приетите на първо четене днес в парламента промени в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Според законопроекта работодателите се задължават да дават на работниците на срочен трудов договор информация за рисковете за здравето и безопасността им, да предприемат мерки за отстраняване и контролиране на рисковете в работата им и да им осигурят обучение по здравословни условия на труд.

Проектът дава определение на понятието "предприятие, което осигурява временна трудова заетост", каквото към момента липсва в нормативната уредба.

В него се дава възможност за гъвкавост при застраховане на работниците и служителите с рискови професии и се създават условия за определянето на работните места и професиите на основа на извършена оценка на риска и според характера на трудовата дейност.

Да се увеличи числеността на управителния съвет на фонд "Условия на труд", което да осигури повече прозрачност и равнопоставеност при управление на дейността на фонда, предвиждат вносителите Емилия Масларова (Коалиция за България), Борислав Великов (НДСВ), Хасан Адемов (ДПС) и Антонела Понева (ДСБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още