IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите в промишлеността са се повишили с 8,7% през юни

16:48 | 10.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите в промишлеността са се повишили с 8,7% през юни

Продажбите в промишлеността са се повишили с 8,7% през юни спрямо същия месец на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Повишението спрямо юни миналата година се дължи основно на ръста на продажбите в преработващата промишленост с 9,7 на сто, както и на повишението при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода с 8,3%.

В преработващата промишленост най-големият ръст на продажбите е при производството на превозни средства (без автомобили) - 94,1 на сто, както и при производството на радио, телевизионна и далекосъобщителна техника - с 42,7 на сто.

В същото време продажбите в добивната промишленост падат с 9,8 на сто през юни спрямо юни миналата година. Основният спад е при реализацията на добива на метални руди, която е с 18,9% по-ниска от преди година.

Спрямо май продажбите са се увеличили с 10 на сто, като най-голям е ръстът на продажбите в добивната промишленост - с 11,5% повече от май.

Промишленото производство се увеличава с 5,9% през юни спрямо юни миналата година, а ръстът спрямо май е с 9,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 10.08.05 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още