IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 октомври

08:10 | 01.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законов вакуум позволява партии да “шетат” в училищата

в. Сега

Считаната за неморална намеса на партии в училищния живот не е законово санкционирана, показа проверка на “Сега”. Да се агитира и се въвличат ученици в политическа дейност е забранено, но не и имена на партии да звучат тържествено на школски церемонии. Политагитацията вече е традиция за старта на учебната година и тази не беше изключение. Партии или техни представители отправяха най-официално поздравления към децата и учителските колективи. Най-активни бяха ГЕРБ. Сайтът на партията е пълен с информации за участие на депутати и общинари от партията, което само по себе си не е проблем, ако са представяни пред децата в институционалните си длъжности. Не се размина обаче без реклама на партийното име. В информация за училищно тържество в Ловеч пише, че поздравителен адрес е бил пратен от “Областното ръководство Жени на ГЕРБ – Ловеч”. Във варненски училища от трибуната бе съобщен поздрав от ГЕРБ. Всичко това на практика не е ново и не е патент на формацията на Борисов.

"Огромна" проверка на Пеевски не открила нещо незаконно

в. Сега

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) счита казуса "Пеевски" за приключен, тъй като го е проверила обстойно и не е открила нещо незаконно. Това обяви пред Би Ти Ви шефът на комисията Пламен Георгиев. „Мога да изляза с лицето си и да кажа, че няма нито един ред за нещо незаконно. Видно е от всички документи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци в държавата”, категоричен е Георгиев. И допълни: „Вероятно това не се харесва на някой и ни изкарват, че не сме си свършили работата. Няма нищо незаконно за него в огромната проверка и обем от документи, които сме анализирали. Не виждам какво повече мога да кажа по този казус”.

Парите от ЕС вдигнали икономиката само с 3 млрд. лева

в. Сега

Влиянието на еврофондовете върху икономиката ни се оказва доста скромно, ако се съди по оценката на финансовото министерство за ефекта от изпълнението на програмите в новия период 2014-2020 г. Според тази оценка, ако не бяха евросредствата, брутният вътрешен продукт на страната през 2018 г. щеше да е с 3.5%, или около 3 млрд. лв., по-малко. Нивото на частните инвестиции пък щеше да е с около 11% по-ниско, а потреблението - с 4.2% по-слабо. На пазара на труда нямаше да има субсидирани работни места, при което безработицата щеше да е с 2.6 пункта по-висока, а средната работна заплата - с 2.6% пониска. На петата година от действието на втория програмен период средното изпълнение на десетте европрограми е едва 21.3%. Това означава, че от общия договорен бюджет от 9.9 млрд. евро реално са усвоени 2.5 млрд. евро, от които 410 млн. евро е национално съфинансиране.

По 300 бона на месец носи ловният туризъм 

в. Монитор

Почти по 300 хил. лв. са донесли на месец от началото на годината ловните туристи в България, сочат данни, предоставени на „Монитор“ от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

От януари досега общо приходите, генерирани от държавните ловни стопанства по линия на организирания ловен туризъм, възлизат на 2,432 млн. лв. Най-големи приходи са отчетени от стопанствата „Кормисош“ (в Преспанския дял на Западните Родопи), „Черни Вит“ (край Тетевен, Ловешко), „Воден - Ири Хисар“ (в североизточната част на Лудогорието, близо до с. Острово), „Извора“ (край Девин, Смолянско), „Росица“ (край с. Стойките, Габровско) и „Дунав“ (в област Русе).

Кабинетът ще ремонтира плана за Витоша, за да бъдат сменени лифтовете

в. Стандарт

Действащият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен така, че да бъдат подменени лифтовете и влековете, а след това ще бъде променен и Законът за горите. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти днес, цитиран от „Дневник".

Той, заедно с министъра на околната среда Нено Димов и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, посетиха и се возиха на Драгалевския лифт по покана на собственика - "Витоша ски". За момента не се предвижда на промените да се прави екооценка, като според Герджиков тя би трябвало да се направи, когато се появяват конкретни инвестиционни намерения.

До 5 минути от плащането данъчните ще имат цялата информация за покупката

в. 24 часа

При над 15-минутно прекъсване на онлайн връзката на фискален апарат с данъчните системата ще се самоблокира автоматично, а преди това данните ще бъдат записани в резервна памет. Това гласят публикуваните в “Държавен вестник” промени в наредбата за касовите апарати. Текстовете предвиждат промени при продажбите на горива в обекти, които са изцяло на самообслужване. При тях дневният финансов отчет ще се генерира автоматично и ще се записва във фискалната памет и на контролна лента на електронен носител за всеки ден. В обектите на самообслужване устройството за плащане задължително ще трябва да е част от централната регистрационна система. Промените предвиждат за всяка продажба да се издава касов бон.

Финансовият регулатор засякъл преводи от българския клон на фалиралия "Олимпик"

в. 24 часа

Комисията за финансов надзор е изпратила писмо до регулаторния орган на Кипър, става ясно от последните решения на финансовия регулатор. От тях става ясно, че инвестиционният посредник Ur Trade Fix Ltd е получил лиценз да открие клон в България. След казуса с “Олимпик” обаче надзорната комисия е предпазлива. Тя е изискала от Кипър допълнителни данни за статута на посредника, данни за неговата финансова история, както и резултатите от проверката при издаването на лиценза, твърдят запознати. До получаването на отговора комисията официално е уведомила Ur Trade Fix Ltd, че няма право да извършва дейност на територията на страната ни преди получаването на допълнителната информация от кипърските им колеги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още