IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 септември

08:55 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новите сметки за парно ще са с 20% по-високи

в. Сега

Заради поскъпването на природния газ сметките за парно тази зима ще са осезаемо по-високи. Това се дължи на двукратната корекция на тарифите за синьото гориво - първата бе от 1 юли и бе усетена само в начислените суми за топла вода, а втората ще влезе в сила от 1 октомври. Така новите фактури, които топлофицираните домакинства ще получават през идните месеци, ще са около 20% по-големи в сравнение с предния студен сезон. Повишението ще се усети най-силно във Велико Търново, София и Пловдив.  Промяна в цената на парното от 1 октомври няма да има в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите там работят на въглища.

Без таван 90 пенсионери ще вземат над 3000 лв. пенсия

в. Сега

Ако таванът на всички пенсии отпадне догодина, разходите за тях ще скочат с нови 155 млн. лв., а за да се преизчислят всички пенсии с актуален осигурителен доход, ще трябват 1.44 млрд. лв. За повишаване на минималната пенсия до 55% от минималната заплата (308 лв. за 2019 г.) ще са необходими още 50 млн. лв. За това обществото ще трябва да плати непосилно висока цена – като драстично се увеличат осигурителните вноски или данъците. Това обявиха управляващите на дебат в парламентарната комисия по труда по петицията на пенсионерски организации за сериозна корекция на доходите им. Исканията в петицията са няколко - отпадане на тавана, преизчисляване на всички пенсии, обвързване на минималната пенсия с минималната заплата, закон за възрастните хора и т.н.

Антикорупционната комисия проверила Пеевски не по същество, а по документи

в. Сега

Имуществото на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски ще бъде проверено задълбочено от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) само ако срещу него бъде повдигнато обвинение. Това се разбра от обясненията на председателя на комисията Пламен Георгиев пред Нова тв. Той обясни, че Пеевски не е проверен по същество, а комисията само е прегледала проверките, направени по негов адрес от прокуратурата и данъчните органи. "И казахме това, което виждаме по документи", обобщи Георгиев.

80 млн. лева вдигат скоростта по „Тракия“

в. Монитор

Отстраняването на неравностите по магистрала „Тракия“ в участъка Чирпан – Стара Загора ще струват около 80 млн. лева на държавата, прогнозираха експерти в строителния бранш пред „Монитор“.

В началото на седмицата повече от 30 км от аутобана, ремонтирани през 2007 г., осъмнаха с ограничение на скоростта до 90 км в час. Пред медиите шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов не коментира конкретна цифра, но посочи, че за обновяването й ще са необходими сериозни средства. За ремонта на 22 км от АМ „Тракия“ между 134-ти и 156-ти км, завършен преди началото на лятото, са вложени около 40 млн. лв. За следващите 30 км ще са нужни много повече средства, категоричен е инж. Глосов.

Парламентът реши да има предприятия на социалната и солидарната икономика

в. Стандарт

Парламентът одобри създаването на предприятия на социалната и солидарната икономика. Депутатите приеха на първо четене правителствения Законопроект за предприятията на социалната и солидарната икономика. Негови субекти са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел и социалните предприятия.

В мотивите е посочено, че стратегическата цел е обособяването, развитието и насърчаването на стопански отрасъл, който се характеризира преимуществено със социална насоченост и чиято основна цел е генериране на положителна социална добавена стойност по посока заетост, жизнен стандарт и социално включване на уязвими групи от населението.

БНБ вдига буфера на банките за кредити

в. 24 часа

БНБ увеличава от 1 октомври 2019 г. т.нар. антицикличен буфер от 0 до 0,5%, съобщиха от централната банка. С решението си управата спазва изискването решенията за вдигане да се обявяват 12 месеца предварително. Централните банкери оставят стойността му непроменена, но изрично отбелязват, че могат да вземат решение и за по-ранно влизане в сила на увеличението. Решението означава, че от октомври догодина, българските банки трябва да заделят допълнително капитал, с който да покриват натрупващия се цикличен риск. Като аргумент за решението си от БНБ обясняват, че в края на второто тримесечие на 2018 г. съотношението кредит към БВП е 100,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още