IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 септември

08:08 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

ДАНС с достъп до системата на митниците
В. 24 часа

ДАНС ще има 24-часов достъп до информационни фондове на Агенция “Митници”, но при необходимост от информация. Това предвижда проект за инструкция между двете агенции, обявен за обществено обсъждане. Защитена от дистанционния достъп остава данъчната и осигурителната информация, за която ще се иска решение на съда. Влизането в митническите масиви ще се извършва дистанционно от ДАНС.

Автоматизираните работни места за това няма да дават достъп до интернет и до други мрежи. Всеки, който ще влиза в митническата система, трябва да обяви идентификационен номер, структурно звено, длъжност и потребителско име. В двете агенции ще има пълен списък на потребителите от ДАНС. Действията на всеки служител, извършващ тази дейност, ще се записват и съхраняват в базата данни на митниците, предвижда документът.

Арабаджиеви имат 10 х 2,5 милиона лева, които не са крити, пресметна адвокатът Василев
В. 24 часа

“Ветко и Маринела Арабаджиеви имат доказани с данъчни проверки и ревизии 25 милиона лева лични доходи”, обяви адвокат Илиан Василев, който е нает да защитава фамилията. Първата му поява бе на неделното съдебно заседание, след което той обяви, че ще обжалва гаранцията от 20 хиляди лева, наложена на Вълчо Арабаджиевсин.

Младият мъж лично е пренесъл в чанта 2,5 млн. евро до банков клон, където имал касети на свое име. Това се разбра в спецсъда, където се решаваше дали наследникът на хотелиерската фамилия и две счетоводителки, близки до семейството, да останат в ареста. Те бяха задържани на 31 август, след като спецпрокуратурата атакува хотелите на Арабаджиеви - “Маринела” в София и “Марица” в Пловдив. При претърсванията бяха открити общо 10 млн. в левове и евро в кутии от обувки, сейфове и куфари.

AПИ си поръчва лукс автомобили
В. Труд

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е пуснала обществена поръчка за покупката на два джипа на обща стойност 220 хил. лв., предвидени за централната администрация на структурата. Агенцията е поръчала и други 51 нови автомобила, като общата стойност на поръчката достига 1,3 млн. лв.

Двата автомобила трябва да са високопроходими и да могат да преминават през тежки терени, както и двигателят да е мощен, е описано в обществената поръчка. Цветът задължително трябва да е черен металик. Останалите 51 автомобила за служителите на агенцията излизат по около 20 хил. лв. за брой. Заложеният критерий за големия брой коли е цветът им да е бял. Срокът за получаване на оферти е 11 октомври 2018 г.

Компютър попълва данъчните декларации
В. Труд

Попълването на повечето годишни данъчни декларации за доходите на хората ще става автоматично от информационната система на НАП от началото на 2020 г. Хората, които в момента имат доходи от граждански договори и хонорари, просто ще трябва да отворят онлайн вече попълнена от компютъра данъчна декларация и да се съгласят, че всичко в нея е точно.

Ръчно ще се попълват само някои странични доходи, които не са получени от работодател, като например от наеми, ако имотът се дава на физическо лице. Ръчно ще се попълват и данните за облекченията, но само тези, които не са ползвани чрез работодателя.

"Витоша ски": Правната рамка не позволява да подменим лифтовете
В. Сега

От фирмата собственик на лифтовете на Витоша - "Витоша Ски", опровергаха твърдението, че старите съоръжения в планината край София може да се подменят, както се случва в Боровец. Боровец не се намирал в национален парк, нямало план за управление и земята не била публична държавна собственост, както е на Витоша, заявяват от "Витоша Ски", предава „Нова телевизия”. 

"Според нормативната база е невъзможно. Всички експерти и държавни институции се обединиха около тезата, че няма правна рамка, която да позволява подмяната на тези съоръжения. "Витоша Ски" е готова моментално да инвестира в подмяната на тези съоръжения, в мига, в който държавата създаде такава рамка", заяви Рaдослав Пеев, началник сектор "Ски писти" във "Витоша Ски" АД.

София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища
В. Стандарт

Само тази година за ново строителство и модернизация на детски градини и училища влагаме 48 млн. лв., това може би е най-мащабният бюджет, които е отделян, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на 101 СУ „Бачо Киро" в район Надежда. Фандъкова уточни, че средствата, които е получила Столична община за реновиране на учебни сгради от оперативна програма „Региони в растеж" са 27 млн. лв. „Общо над 63 млн. лева е бюджетът по дейностите на оперативна програма на „Региони в растеж", уточни Фандъкова.

По думите й училище 101 СУ „Бачо Киро" е огромно по размер. „В него има приети 5 паралелки след първи клас и три паралелки след седми клас", каза още кметът на София. Според нея това е едно перспективно училище, и то трябва да работи с едносменен режим, за да може през годините всички училища на територията на Столична община да преминат към този режим на работа.

Двуцифрен ръст на сделките с имоти по морето
В. Монитор

Ръстът в броят на сделките в много от черноморските общини от началото на годината е двуцифрен, съобщи за „Монитор“ Добромир Ганев, управител на една от големите посреднически агенции във Варна. Според него това е за първи път от няколко години.

По думите му през лятото традиционно много хора, идващи на почивка на морето оглеждат имоти за купуване. „Това се отнася и за българите и за чужденците“, поясни той. „Нарастването на броя на сделките се дължи на същия фактор, както в Банско - ниските цени. При падането им интересът на хората се увеличи. Има проекти по Черноморието, където те са много изгодни“, добави Ганев и поясни, че става дума най-вече за жилища далеч от първа линия.

Всеки нов шофьор 6 месеца с придружител
В. Монитор

Всеки нов шофьор без значение от възрастта ще кара шест месеца кола задължително с придружител с опит. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия обемист Закон за движение по пътищата.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, а през следващите няколко години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо, предвижда новият закон за водачите. Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се провеждат от изпитващите на бившата ДАИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още