IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 август

08:15 | 13.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БАБХ наела компютърна фирма за доставка на тестери за чума

в. Сега

Сметките за защита срещу чумата по животните набъбват, а около Българската агенция за безопасност на храните се трупат все повече съмнения за начина, по който организира превенцията. Оказва се, че компанията "Глобул вижън 2018", която ще осигури набори и препарати за откриване на заболяването по овцете и козите, всъщност е специализирана за доставка на компютри и компютърно оборудване. Фирмата, основана с 500 лв. капитал, е сигурен победител, тъй като БАБХ е открила процедура по договаряне само с нея. "Глобул вижън 2018" е регистрирана преди месец и е избрана от агенцията, защото само тя имала оторизация от френския производител ID VET  да предлага нужните диагностични препарати. 

Общата стойност на поръчката, както в. "Сега" писа вчера, е 336 184 лв. без ДДС. Тя се възлага на компанията, чийто собственик е 28-годишният Никола Явахчов. Фирмата е учредена точно 9 дни след първата заповед на директора на БАБХ Дамян Илиев за евтаназиране на овце -  на 29 юни 2018 г. в София, показва учредителният акт.

Близо половин милион българи вече проверяват и плащат данъци с ПИК

в. Сега

Все повече данъкоплатци се възползват от възможността да не се срещат очи в очи с чиновниците, а да общуват с приходната администрация онлайн. Само през миналата година 111 286 души са поискали да им бъден издаден ПИК - персонален идентификационен код, с който могат да правят справки за дължими и платени данъци и осигуровки, да подават данъчни декларации и да плащат задължения към бюджета. Това сочи отчетът на НАП за 2017 година. 

Приходите от карти и билети на БДЖ спадат

в. Сега

На фона на честите закъснения и проблеми с влаковете държавната компания "Пътнически превози" отчита спад на приходите си от продажба на карти и билети. За шестте месеца на годината те се топят с 615 000  лева спрямо същия период на 2017 г. до 24.6 млн. лв. Това показва финансовият отчет на компанията за полугодието. Все пак дружеството регистрира, макар и минимална, печалба. „Пътнически превози“ е на плюс от 2.7 млн. лв. при минус от 1.3 млн. лв. за същия период на миналата година. Добрият резултат обаче отчасти се дължи на продажбата на дълготрайни материални активи - имоти, машини, съоръжения и др.

„Гражданската отговорност“ скочила с 50%

в. Монитор

След няколко години на застой само в рамките на 12 месеца задължителната по закон застраховка за автомобила е скочила с 50 на сто, показа проверка „Монитор“. Най-ощетени са собствениците на МПС-та с регистрация в големите градове и младите шофьори. Заради засилената конкуренция на пазара данните показваха друга реалност в периода 2011 до 2017 г., когато те се понижаваха.

С 50 на сто повече обаче, или 270 лева, ще платят за полицата собствениците на възраст под 25 години на най-масовите автомобили с до 1300 кубика обем на двигателя, а с 15 лева по-малко шофьор от по-малък град. С 80 лева пада цената, ако собственикът на колата е на възраст 35 години. При по-мощните автомобили до 2000 кубика скокът в цените на задължителната застраховка е около 30 на сто. 

Само 17 фирми у нас сертифицират биопроизводители

в. Монитор

В момента има 17 контролиращи лица, които сертифицират биооператори, като има заявления за още фирми. Това коментира в Лозница Антон Величков, директор на "Растениевъдство и биологично производство" в земеделското министерство по повод доклада на Сметната палата, в който се отбелязва, че контролът с био продукти е силно занижен.

Той уточни, че одитираният период е стар - от 2015 до началото на 2017 година, и всички изводи и заключения са направени за този период. Одита на Сметната палата не е за подценяване, но по отношение на биологичното производство, министерството е взело мерки чрез различни актуализации на процедурите, които се извършват за контрол, посочи Величков.

300 млн. лева допълнително поискали общините от началото 2018 г.

в. Стандарт

300 млн. лева допълнителни средства за общините са поискали местните власти от началото на годината до 10 август. Това се казва в справка, направена специално за БНР от министерството на финансите. От ведомството допълват в информацията за националното радио, че към момента са удовлетворени около 30% от исканията. Средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още