IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 август

08:08 | 08.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Кабинетът раздал непланирани 250 млн. лева на общини на ГЕРБ
В. Сега

Докато тече скандалът с Митьо Очите, кабинетът на тъмно разпределя поредните огромни порции. За това алармира вчера депутатът от БСП Кирил Добрев по повод одобрените на последното заседание на кабинета от миналата сряда 111 млн. лв. допълнителни трансфери от държавния бюджет към неизвестен брой общини.  До момента няма официална информация кои точно кметове ще получат непланирана инжекция от бюджета. Постановлението все още не е публикувано в "Държавен вестник", няма го и в системата за правна информация на сайта на правителството, а в прессъобщението след заседанието на МС бяха посочени само четири общини - София, Пловдив, Варна и Русе, с общо около 25 млн. лв. допълнителни трансфери.

Брюксел е против даването на паспорти срещу инвестиции
В. Сега

ЕК разкритикува държавите - членки на ЕС, които раздават гражданство на богати инвеститори чрез т.нар. програми "златни визи". В интервю за германския в. "Ди Велт" еврокомисарят, отговарящ за правосъдието, защитата на потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова заяви, че предоставянето на паспорти на богати бизнесмени може да представлява "сериозен риск за сигурността", тъй като така се предоставят много права, включително и това на свободно движение в рамките на ЕС. Тя настоява държавите членки, които възнаграждават със "златни визи" богати хора извън ЕС, да се уверят, че от гражданството не се облагодетелстват престъпници.

Австрия, Белгия, България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Испания и Великобритания предлагат програми "Златна виза". Между 2013 и 2017 г. Унгария също предлагаше такава.

Земеделски експерти тръгват по оранжериите
В. Стандарт

Експерти от министерството на земеделието ще посетят различен тип оранжерии, за да се запознаят с извършените от тях действителни разходи с фактури и счетоводни документи.

Това стана ясно на среща на земеделския министър Румен Порожанов с представители на браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци", с които бяха обсъдени нотифицираните от България промени в схемите за обвързано производство след 2019 г.

Министър Порожанов представи аргументите на страната ни за групирането на зеленчуците в 4 групи, в зависимост от разходите или себестойността им. Във всяка група са зеленчуци с относително равни разходи.

Екоминистерството засилва контрола за управление на качеството на въздуха
В. Стандарт

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил запознат с резултатите и препоръките от одитен доклад за ефикасността и ефективността на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове за периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември. Докладът е бил представен пред министъра от председателя на Сметната палата Цветан Цветков и екипа, извършил одита, съобщиха от Палатата.

По препоръката на Палатата за подобряване на контролната и санкционна дейност на МОСВ върху дейността на кметовете и длъжностните лица в общините за изпълнение на адекватни и ефективни програми за управление на качеството на атмосферния въздух, министър Димов е уверил, че се подготвят мерки за повишаване на контрола. Също така ще се работи заедно с общините с нарушено качество на атмосферния въздух за информационни кампании сред населението за намаляване на замърсяването.

Изграждат рампи и подемни платформи за над 1 млн. лв.
В. Монитор

Изграждат рампи, асансьори, подемни платформи, достъпни помещения за общо ползване и санитарно-хигиенни възли, достъпни входни и комуникационни пространства за 1 154 271 лв. 937 547 лева от тях ще се осигурят по проект "Красива България" на Министерството на труда и социалната политика.

Останалата част от средствата- 216 724 лева, ще е съфинансиране от страна на кандидатите. Целта на проекта е осигуряване на достъпна среда в обществени сгради, които се посещават от над 400 000 граждани годишно. Очаква се, това да улесни деца и пълнолетни хора с увреждания да ползват административни, здравни, образователни и социални услуги. Одобрени са 12 проектни предложения в Аксаково, Бургас, Бяла Слатина, с. Церова Кория, Гоце Делчев, Стара Загора и др. С реализацията им се очаква да бъдат наети минимум 90 лица в строителството, в това число минимум 35 регистрирани безработни от Бюрата по труда в страната.

Климатици вместо печки ще борят мръсния въздух
В. 24 часа

На 17 май Комитетът за наблюдение на Оперативна програма “Околна среда” реши, че приоритетна ос номер 5 на програмата - “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух”, на стойност 111 348 825 лв., вече може да бъде обявена.

Тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че най-късно до началото на лятото процедурата ще стартира. Което означава, че парите, предназначени за подмяна на замърсяващо въздуха отопление в 21 български общини, ще може да бъдат раздадени. От управляващия орган на програмата казаха преди няколко дни за “24 часа”, че стартът ще стане факт най-рано в началото на есента.

Причината за забавянето, което далеч не е първото за тази приоритетна ос, е, че не всички общини са готови с изпълнението на т.нар. общи предварителни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още