IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 1 август

07:53 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Военното министерство е платило 2 милиона лева данъци на общините

в. Сега

Военното министерство е изплатило към 30 юни 2018 г. 2  038  972 лв. свои задължения към общините за имоти, които са под негово управление. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната а Красимир Каракачанов на парламентарно питане от депутата Христо Гаджев (ГЕРБ). В тази сума влизат плащания за данък недвижими имоти, такса битови отпадъци и лихви. Става въпрос за имоти, които са били публична държавна собственост, но по предложение на министерството и с последващо решение на Министерския съвет статутът им е бил променен на частна държавна собственост. Когато се извърши такова изменение, съобразно Закона за местните данъци и такси имотите вече са данъчно облагаеми от общините.

В регистъра на обществените поръчки вече ще се публикуват и анексите

в. Сега

В Регистъра на обществените поръчки вече ще се публикуват всички допълнителни споразумения, които възложителите сключват с фирмите изпълнители. Така обществеността ще научава на какви основания и по какъв начин се променят условията, с които определени кандидати са спечелили дадена обществена поръчка. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, приети на последното заседание на кабинета. Властта най-после реши, че трябва да осигури прозрачност как се харчат публичните средства именно в този етап на провеждане на поръчките. Години наред за обществеността бе ясно, че именно с анекси към официалните договори се изменят цени, срокове и други условия за избраните фирми, с което се опорочава цялата конкурсна процедура.

Винарните на юг пълни до края на октомври

в. Монитор

Винарните в Южна България нямат свободни дати за посещения до края на октомври, показа проверка на „Монитор“. Виненият туризъм става все по-популярен по нашите ширини не само за местни посетители, но и за чужди. Често базите на производителите на алкохолната напитка от ферментирал гроздов сок освен за дегустации се използват за сватби или други радостни моменти. Те се съчетават с културен или поклонически туризъм. Все повече винарни пристрояват към имотите си помещения за гости и ресторанти, коментира инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното.

Кръчмите и хотелите с етикет за качество

в. Монитор

Кръчмите, хотелите и другите туристически обекти ще могат да имат сертификат „Етикет за качество“, който да бъде издаван на тригодишен период и ще се връчва от министъра на туризма и ще бъде доброволен. Това е записано в подложените на обществено обсъждане вече месец промени в Закона за туризма. Сертификатът ще е допълнителна гаранция за качество на услугите в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически агенти, пише в текста на предложените промени.

"Майчин дом" с уникална за България лаборатория

в. Стандарт

Зам. - министър Бойко Пенков откри първата лаборатория за неинвазивна диагностика за вродени генетични заболявания на плода в СБАЛАГ "Майчин дом". При откриването той отбеляза, че апаратурата е закупена със собствени средства на болницата. Лабораторията е създадена с подкрепата на Министерството на здравеопазването и ще работи съвместно с първия самостоятелен Медицински център към болницата.

Това е първата подобна лаборатория в България и на Балканския полуостров. Откриването й ще намали драстично разходите за обслужване и ще позволи тестовете да се правят на двойно по-ниска цена. Лабораторията ще се ръководи от проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория.

Ново производство в завода на Great Wall в Ловеч

в. Стандарт

Германският автомобилен гигант VOSS Automotive започва ново произвдоство в Ловеч. Компанията е подписала дългосрочен договор за наем на площ от 12 225 кв. м. в "Баховица Индустриален парк" ЕАД. Именно там се помещаваше завода на "Литекс моторс", който произвеждаше автомобилите Great Wall. През 2017 г. дружеството откри искане за фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още