IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 юни

08:08 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

МВР е шампион по незаконно следене на интернет трафика
В. Сега

МВР е рекордьор по незаконен достъп до данни за интернет трафика на гражданите, става ясно от годишния доклад на парламентарната комисия за контрол на службите. Въпреки решението на Конституционния съд и промяната в Закона за електронните съобщения преди три години продължава незаконната практика държавни органи да искат справки от мобилните оператори и интернет доставчиците, без преди това да е дадено разрешение от съда.

Мая Манолова представи законопроекта за хората с увреждания
В. Стандарт

Има крещяща липса на институциите. Всички искаме да решим проблема на хората с увреждания. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на обществено обсъжданена проектозакона за личната помощ.

"Има два подхода към хората с увреждания. Единият е да се раздели законопроектът на части, които да се включат в отделни закони. Това обаче ще отнеме много време. Комплексният подход означава огромен финансов ресурс. Този подход е по-възможен. Ще започнем не просто с искане за повече пари, а за реформа", допълни тя.

ОББ и ДЗИ купиха офис сградата в Милениум център
В. Стандарт

Обединена българска банка и ДЗИ придобиха сградата, в която се помещава централата им, от досегашния собственик НИКМИ. Тя е част от комплекса на бул. „Витоша".

Новото име на сградата е ОББ Милениум център. Това е най-високата бизнес сграда в центъра на София и вторият по височина небостъргач в столицата с 24 етажа и височина 112 м, а общата площ е 29 797.15 хил. кв. м.

Забраната за пушене остава! И депутатите не искат да са вмирисани
В. Стандарт

Депутатите от икономическата комисия отхвърлиха светкавично бързо промените на Валери Симеонов в закона за здравето за отпадане на забраната да пушим в заведенията.

Само двама народни избраници от БСП подкрепиха предложението, дори самите Обединени патриоти не дадоха рамо на вицепремиера си. "За" правото да пушим, когато сме на ресторант, се обяви и самият председател на икономическата комисия Петър Кънев. Като преди това подчерта, че депутатите от левицата ще гласуват по съвест.

В ЕС и Западните Балкани 70 евроцента за мегабайт
В. Монитор

От следващото лято цената на един мегабайт за цялата територия на ЕС и Западните Балкани ще бъде 0,70 евроцента. Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Затова сега планът е да се премахнат и солените тарифи между страните от Общността и тези от Западните Балкани. На ЕС му отне над десетилетие да се отърве от роуминга. Идеята е натрупаният опит в този дълъг процес да помогне за придвижването към новата цел само в рамките на три години.

Българи измислиха дрон за доставки
В. Труд

Българи проектираха безпилотен самолет за доставки, който има капацитет да пренася до 350 килограма и с едно
зареждане може да прелети на разстояние от 2500 километра. Това разказа за “Труд” изпълнителният директор на
компанията и разработчик на проекта Свилен Рангелов по време на най-големия техфестивал в Европа – Webit,
който се проведе от 25 до 27 юни в София.

Проектът на безпилотния самолет е дело на двама братя Свилен и Константин Рангелови. Прототипът на “Черния лебед”, както Свилен нарича машината, в момента е в тестови период, направен е в мащаб 1 към 4 и се задвижва с електромотор. Очаква се догодина да бъде изработен и тестван 16-метровият каргосамолет с бензинов двигател, а производственият и развойният процес собствениците планират да се извършва изцяло в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още