IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 май

08:19 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Земеделският министър е проверен тайно за конфликт на интереси
В. Сега

Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси на земеделския министър Румен Порожанов, съобщи "Капитал". Решението е взето преди две седмици и не е публикувано на сайта на комисията, а на сайта на несъществуващата вече комисия за конфликт на интереси. Освен това то прилича на криптиран документ, от който трудно може да се разбере нещо. От него е заличено не само името на Порожанов, но и други думи, които правят решението трудно за разбиране - като например длъжността му, или имена на търговски дружества, които не са лични данни. Решението абсурдно е озаглавено "относно ***** - министър на ******" и е в разрез с всички принципи за публичност.

"Безплатното" саниране приключва окончателно догодина
В. Сега

"Безплатното" саниране на многофамилни жилищни сгради, широко рекламирано от управляващите, ще приключи догодина, близо петилетка след началото си, със скромни резултати. Досега в него бяха налети два милиарда лева от парите на всички данъкоплатци. Срещу тези пари до момента е гарантирано обновяването на 2022 сгради, за които има сключени договори. Работата по тях трябва да приключи през следващата година. Така наречената програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе обявена през 2015 г.

Засега управляващите продължават да твърдят, че програмата ще бъде продължена, но с нови условия. Според данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) трябва да бъдат санирани 44 000 сгради. Остават около 42 000, към които обаче ще бъдат приложени нови правила. Безплатното обновяване остава в историята, а собствениците също ще трябва да се включат със свои средства. Възможни източници на финансиране, освен от собствениците на жилища, които са най-заинтересовани, са европейски програми, международни финансови институции, търговия с емисии и др.

И парното е на път да поскъпне от юли
В. Сега

Парното в София, Плевен, Бургас и Варна е на път да поскъпне от 1 юли. Увеличението е заложено в работен доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на база на който регулаторът ще вземе окончателното си решение в края на юни. Не е ясно дали в изчисленията е влязло и поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от около 16%. Ако то бъде одобрено от регулатора, цените ще трябва да се преизчислят нагоре още веднъж.

След кампания на НАП фирмите отчитат 5 млрд. лв. по-малко пари на каса
В. Капитал Daily

Касовите наличности на българските фирми са намалели с 38% за една година до 8.1 млрд. лв., като повечето от тези пари са били раздадени под формата на дивиденти. Ефектът е дошъл предимно от дружествата, които са били проверени от данъчните или пък са получили предупредителни писма – общо 25 хил. компании с пари на каса над 100 хил. лв. Това става ясно от анализ на Националната агенция за приходите (НАП) за ефекта от кампанията им за изчистване на парите в каса на фирмите, с който "Капитал" разполага.

Проверките на НАП започнаха през миналата година с цел да накарат повече бизнеси превантивно да изчистят касите си. По данни на агенцията към края на 2016 г. декларираните касови наличности от фирмите са достигнали 13 млрд. лв. Съмненията са, че по този начин компаниите заобикалят плащането на корпоративни данъци и дивидент. И че в масовия случай парите ги няма, а през годините са извадени от касите и са използвани за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството, а са в полза на съдружници и свързани с тях лица.

За година с 20% спад на дарените храни
В. Монитор

През последната година се наблюдава намаление с 20 на сто на дарителите на храни с изтичащ срок на годност, отчитат от Българската хранителна банка. От началото на миналата година в сила влязоха промени в Закона на ДДС, касаещи създаване на стимули храната, която не може да бъде реализирана в продажба да бъде безвъзмездно дарена на хранителни банки.

Промените дават възможност всеки производител, преработватели или търговец на храни да може да дари без да търпи наказанието да заплати ДДС върху стойността на дарените храни. Вместо това за една година БХБ има отлив на част от големите си дарители въпреки стимулиращата данъчна среда, заяви на кръгла маса в София изп. директор на хранителната банка Цанка Миланова.

ЕС одобри нови правила за командированите работници
В. Стандарт

Европейските депутати дадоха окончателно одобрение на преработените европейски правила за работниците, изпращани в командировка в другите страни членки на ЕС. Според новия закон работниците ще имат право на равно заплащане за равен труд от първи ден на тяхното командироване.

Върху работниците започнат да се прилагат всички трудови правила на приемащата държава след година престой. Страните членки на ЕС ще трябва да започнат да прилагат закона, след като бъде окончателно одобрен от националните министри.

Според новите правила компаниите ще трябва да покриват разходите за командировка, както и заплатите им. Същевременно според други евродепутати този закон ще направи командироването на служителите в чужбина по-сложно и ще увеличи риска от нелегално трудоустройство. Същевременно според депутатите пропоненти на новите правила, те ще сложат край на „подбиването на заплатите".

Съдии пожелаха да се узакони вторичното разграбване на КТБ
В. 24 часа

Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) поиска от Конституционния съд (КС) да отмени текст от преходните разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, който се отнася до КТБ. Той бе обнародван в “Държавен вестник” на 13 март 2018 г. и бе приет с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Обединените патриоти”. Със заключителната разпоредба се дава възможност за разваляне на сделки за прихващане на вземания, сключвани от 20 юни 2014 г.

Още при изготвяне на предложението един от вносителите - Йордан Цонев, обясни, че след фалита на КТБ са били заведени над 205 дела за прихващания, а материалният интерес бил за над 1,174 млрд. лв. Цонев определи този процес като вторично разграбване на КТБ. Целта на закона е да се спрат фиктивните прихващания и вземания, които били особено много след затварянето на банката през юни 2014 година.

Според върховните съдии обаче изменението не е обусловено от значим обществен интерес, тъй като обслужвало “ограничен кръг от субекти”. Те били упражнили свое право - разпореждане със свое вземане чрез прихващането му с насрещно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още