IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 май

08:00 | 04.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството пише на тъмно закон за осветяване на медиите

в. Сега

Работна група с неизвестен състав, свикана от три министерства - на икономиката, на финансите и на културата, пише закон за "прозрачност" на медиите и журналистиката. Заместник-председателката на комисията за култура и медии в Народното събрание Диана Саватева от ГЕРБ разкри какво замислят властите на дискусия "Кризата в медиите - криза в журналистиката!", организирана от Съюза на българските журналисти (СБЖ) по случай 3 май, Световния ден на свободата на печата. Стана ясно, че работната група не се е консултирала с браншовите организации на журналисти и издатели, нито със самите медии. 

Съдебният инспекторат ще може да рови в банкови сметки

в. Сега

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще има достъп до банковите тайни на магистратите, без да се налага да търси съдебно разрешение за това. Прекият достъп ще се ползва за магистратите, за които се установят несъответствия в имуществените декларации. 

Чрез информационната система на БНБ инспекторите ще получават данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат, както и за наемателите на сейфове в банки и техните пълномощници. Този достъп обаче ще става само след изричното съгласие на проверявания магистрат. Ако някой съдия, прокурор или следовател не даде съгласие, тогава инспекторатът ще трябва да мине по съдебната процедура по даване на разрешение за разкриване на банкова тайна. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети вчера от парламента на първо четене. "За" корекциите на закона гласуваха 96 народни представители, двама бяха "против", а 41 се въздържаха. Тези промени бяха направени по искане на главния инспектор Теодора Точкова.

Тв рекламите с лотарийни милионери може да секнат

в. Сега

Масовата продажба на лотарийни талони за търкане ще бъде забранена, както и рекламите на новоизлюпени усмихнати милионери в най-гледаното време на телевизиите. Такива законови промени готвят от Националния фронт за спасение на България. Ако идеите на партията на Валери Симеонов бъдат подкрепени, талончета на късмета ще се продават само на места, които имат лиценз за организиране на хазарт, и ще изчезнат напълно от обикновените търговски обекти - супермаркети, лавки, офиси на мобилни оператори, застрахователни посредници и платежни услуги. НСФБ е част от коалицията "Обединени патриоти", която партнира на ГЕРБ в управлението. 

Френски туристи превзеха Варна, румънците идват отново за Гергьовден

в. Монитор

350 чуждестранни туристи, от които около 270 французи, са посетили Варна в първия ден на май. Чуждите летовници са отседнали в курорта „Златни пясъци”, където са на едноседмична почивка у нас. Това разкриха от Туристическия информационен център в морската столица. Френските гости идват от Златните до Варна основно за културен туризъм. Впечатляват се най-вече от Археологическия музей, където са разглеждали най-старото обработено злато в света от Варненския некропол. В програмата им влизат още и посещения на Катедралата, Римските терми и Побитите камъни. Туристическите обиколки на французите из страната по това време на годината включват пък екскурзии до Велико Търново и Пловдив. 47 000 французи са посетили Варна и близките ни северни курорти през миналата година, което е ръст от почти 35%. За популярността и любопитството на французите към Варна роля има и визитата на Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит в морската ни столица.

Кораби ще зареждат втечнен газ от пристанищата до 2029 г.

в. Монитор

До 2029 година пристанищата от основната европейска мрежа, включително Бургас и Варна, трябва да имат изработени устройства за зареждане на корабите с втечнен газ. Това е приела Европейската комисия, според която тези точки ще се ползват и за зареждане на пристанищната механизация. Това съобщи във Варна шефът на ИА „Морска администрация“, кап. Живко Петров на стартиралия Европейски форум за морски транспорт. Основна му задача е обсъждането на стратегията за морския транспорт на ЕС за периода 2019-2028 година. Мащабното събитие е част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС и ще продължи до 5 май. Екологичната тема е една от темите, залегнали в дневния ред на форума. 

Изпращат мостри на ракия за световен конкурс

в. Стандарт

Българските производители на високоалкохолни напитки изпращат мостри за участие в един от най-авторитетните международни конкурси за спиртни напитки в света - Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

19-тото му издание ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г. в Пловдив. „Българската високоалкохолна индустрия предлага напитки на високо ниво. Малцина знаят, че България произвежда 180 милиона литра алкохол годишно, в сравнение със 120 милиона литра вино на година. Една от основните цели на Spirits Selection е да запознае международното жури с нови производители и с автентични напитки, каквито са произведените у вас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още