IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 февруари

08:09 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разходите на НОИ за болнични надхвърлиха половин млрд. лв.
в. Сега

Разходите за болнични само на Националния осигурителен институт, който плаща след третия ден, вече надхвърлят половин млрд. лв., показва предварителният отчет за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване за м.г. Сумата се е увеличила с още 12% и през 2017 г. вече е 508.8 млн. лв. Броят на платените обезщетения за временна неработоспособност е 3.161 млн. към края на декември, с над 305 хил. повече спрямо 2016 г. Само преди няколко години броят на болничните листове беше под 2 млн.

Неизвестните около сделката за ЧЕЗ стават все повече
в. Сега

Сделката за продажбата на най-голямото електроразпределително предприятие у нас - ЧЕЗ, потъва във все повече странности, а управляващите правят отчаяни опити да се разграничат от скандала. След като в четвъртък стана ясно, че неизвестната малка фирма "Инерком" е обявена за купувач на милионния бизнес на ЧЕЗ, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради близкото си приятелство със собственичката на купувача - Гинка Върбакова.

В единствено изявление пред БТА - интервю, което приличаше на пиар съобщение, Върбакова разясни, че сделката за около 320 млн. евро ще бъде финансирана от "международна банка с висок кредитен рейтинг". Всъщност цената ще набъбне, тъй като ЧЕЗ работи по инвестиционна програма, която всяка година защитава пред Комисията за енергийно и водно регулиране. От изпълнението й зависи и по какъв начин ще се променят цените на тока за всяка регулаторна година.

Тромави процедури спъват строителството и бизнеса с имоти
в. Сега

В над 50 закона и 400 наредби са разпилени всички изисквания за устройство на територията. Почти невъзможно е да се следят непрекъснатите изменения в нормативната уредба. Няма разлика в изискванията за обем и съдържание на документацията за различните категории строежи - "от кокошарник до летище се изискват еднакъв брой документи". Това каза архитект Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България (КАБ) по време на дискусия за предизвикателствата пред бизнеса с имоти в края на миналата седмица.

На изложението в Залцбург: Заявките за лов у нас се утроиха
в. Стандарт

С три пъти повече заявки от туристи, желаещи да посетят България за ловния туризъм, започна първият ден на специализираното ловно изложение в Залцбург, Австрия. Страната ни е традиционен участник в „Die Hohe Jagd & Fischerei" („Големият лов и риболов"). Тази година на площ от 50 кв. метра представяме богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч, добити от държавните предприятия - сръндак, муфлон, елен лопатар, благороден елен, дива свиня и глухар, които привличат почитателите на лова и природата. Организатори са Министерството на земеделието, храните /МЗХГ/ и горите и Югозападното държавно предприятие.

БСП пита Чехия за сделката с ЧЕЗ
в. Стандарт

Председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че ще отправят запитване до чешкото правителство и до Европейската комисия за сделката с ЧЕЗ. Това тя каза пред журналисти. Нинова участва в кръгла маса на националния политически институт "Димитър Благоев".

Още утре от левицата ще поканят на среща посланика на Чехия, на когото ще връчат писмо до чешкия премиер и чешкото правителство. Причината за тази инициатива Нинова обясни с твърдение на управляващите, че сделката е направена по чешкото законодателство. БСП се интересува по време на посещението на чешкия премиер водени ли са разговори за сделката с ЧЕЗ, "поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли през банката за развитие нечий частен интерес, не на Гинка, разбира се". Не сме толкова наивни да не разбираме, че отзад стои друг, коментира Нинова. Те ще отправят запитване и до Европейската комисия. Левицата ще иска проверка дали при сключването на тази сделка са спазени европейските директиви, засягащи темата "Енергетика".

Стотарка на ден за търговец на мартеници
в. Монитор

По 100 лева на ден средно изкарват продавачите на мартеници в София, разказаха пред „Монитор“ търговци. Те се оплакаха, че алъш-веришът върви все по-трудно през последните няколко години, след като масово в търговските вериги вече се продават мартеници. „На всяка каса има разнообразие от китайска стока, не са толкова красиви като ръчно изработените - изплетени и нагласени от нас, но пък са по-евтини“, разказа Илияна Спасова. Тя от години е в този бизнес и познава тънкостите му.

Приготовленията започват още през есента с купуването на червени и бели памучни и копринени конци и аксесоари - мъниста, надписи, фигурки, зодии. Най-евтино излиза да се вземат от стоковите борси, но ги има и по специализираните магазини в центъра на София.

ДНСК улеснява бизнеса с издаване на онлайн удостоверения
в. Монитор

Дирекцията за национален строителен контрол издава по електронен път удостоверения на фирмите за вписване в регистъра на консултантите за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор.

Услугата е част от мерките, които строителното министерство предприема за облекчаване на административната тежест и подобряване на условията на обслужване на бизнеса.

Също по електронен път инвеститорите могат да заявят настъпили промени в съдържанието на издадено удостоверение. Удължаването на срока на издадения документ, с пет години, също може да стане по електронен път. В този случай, за улеснение на бизнеса, се подава само една декларация, без да са необходими други документи за фирмата и нейните екипи, както това се изисква при предоставяне на услугата в хартиен вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още