IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 12 февруари

08:00 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 15 хиляди ученици се обучават у дома

в. Сега

Над 15 хил. ученици се обучават у нас в самостоятелна форма на обучение, т.е. от вкъщи. Това показват данни на просветното министерство за тази учебна година, предоставени на "Сега". От 717-те хиляди ученици, които в момента учат от първи до дванадесети клас, това прави около 2% обучаващи се у дома младежи. През миналата година от вкъщи са се образовали 20 хил. ученици, или близо 3%. До 2016 г. в самостоятелна форма можеха да се обучават даровитите деца, както и тези със здравословни проблеми. 

Необитаваните жилища в София вече са 24%

в. Сега

Въпреки непрестанната вътрешна миграция към големите градове броят на необитаваните жилища в тях е голям . Така наречените тъмни прозорци в София са 24% от жилищата. В Софийска област те достигат 48%. Значителен е процентът и във Варна - 30 на сто, и в Пловдив - 26 на сто. Това сочат данни от доклад на Евростат за демографската карта на Европейския съюз, публикувани през миналата седмица. Данните на статистиката на общността са близо до изводите от доклад на Световната банка, направен по поръчка на българското регионално министерство и публикуван в началото на ноември миналата година.

Плащаме винетката на километър, а не на време

в. Монитор

При пътуване в страните от Европейския съюз водещо да бъде изминатото разстояние вместо таксата време. Промени, наречени „автомобилен пакет“, предвиждат изменения при таксуването при пътуване на територията на Съюза. С гласуването им от евродепутатите до средата на годината може да се наложи нов принцип на плащане - замърсителят и ползвателят плащат.

„Нека уточним, че когато става дума за „евровинетка“, която ще гласуваме през пролетта в Европейския парламент, не става въпрос за винетка, която ще важи за Европейския съюз. Това ще остане в прерогативите на отделните държави-членки сами да избират колко да струва пътната такса.

8 съвета как да купим евтини самолетни билети

в. Стандарт

През последните години нискотарифните авиопревозвачи предизвикаха истинска революция в полетите и в туризма като цяло, позволявайки на хиляди хора да пътуват на по-достъпни цени. Интересът към т.нар. low cost полети е голям и според запознати тепърва ще се засилва.

„Възможността да посетим атрактивни дестинации като Рим, Милано, Барселона или Париж на цена от под 100 лв. промени живота на мнозина. Обратният процес също е на лице – хотелите и заведенията в София печелят от появата на нови самолетни линии, които увеличават туристическите потоци към България", коментира Димитър Георгиев от екипа на българския уеб портал Biletisamoletni.com. Сайтът отчита над 10% ръст на месечна база в закупуването на билети за нискотарифни превозвачи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още