IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 февруари

08:07 | 07.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЕС спуска стандарт за солта в хляба и за детските храни

в. Сега

Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата. 

"В рамките на българското председателство на съвета на ЕС ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните", обяви вчера директорът на "Обществено здраве, странознание и управление на кризи" в Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън вчера по време на конференция за здравословното хранене при децата.

ЕК дава над 1 млрд. евро на Западните Балкани

в. Сега

Предприсъединителна помощ в размер на 1.07 млрд. евро ще получат страните от Западните Балкани, тръгнали по пътя към еврочленство, в рамките на тази година. Това се казва в представената вчера стратегия на ЕК за разширяване и засилен ангажимент на ЕС към държавите от Западните Балкани. Документът беше обявен вчера в Страсбург по време на пленарната сесия на ЕП от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Приближаването на Западните Балкани към ЕС е и сред приоритетите на българското председателство на ЕС. 

ЕП улесни пазаруването онлайн в Европа

в. Сега

Европарламентът гласува да отпадне блокирането на онлайн търговията на географски принцип в Европа. Ограниченията, известни още и като геоблокинг, обаче остават за аудиовизуалните продукти и услуги, както и за транспортните услуги. Това решиха евродепутатите, които гласуваха задължителен за 27-те държави регламент по въпроса.

Новата директива за премахване на някои ограничения за трансграничното онлайн пазаруване и геоблокиране беше приета с 557 гласа "за", 89 "против" и 33 "въздържал се". Сега предстои регламентът да бъде одобрен от Съвета на ЕС, а след това и публикуван в Официалния вестник на ЕС. Той ще влезе в сила девет месеца след обнародването му, което се очаква да стане около Коледа.

Строим индустриални зони колкото Слънчев бряг

в. Монитор

Индустриални площи с големината колкото емблематичния курорт Слънчев бряг са застроени и се предлагат на потенциални инвеститори. Общата квадратура на държавните и частните зони е 17,5 млн. кв.м, от които повечето от половината се намират в Пловдив и са частна собственост, изчисли „Монитор“.

След бурното развитие на „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) до Пловдив през последната година и държавната компания „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) излезе под светлините на прожекторите. Дружеството управлява под шапката си зони с площ 6,8 млн. кв.м

Печелим бързи пари с касови бележки

в. Монитор

Вече имаме възможност да печелим бързи пари и то само ако си вземем касовата бележка от магазина. Идеята е подобна на лотарията, която пусна преди няколко години НАП, но въвеждането на фискалните бонове става чрез мобилно приложение и то само за секунди. Освен това голямата награда е 100 000 лева.

Закон вади на светло парите на медиите

в. Стандарт

Закон вади на светло действителната собственост и цялото финансиране на медиите в България. Народните представители от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева внесоха за обсъждане в парламента законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С него за първи път и онлайн изданията ще бъдат задължени да обявяват действителната си собственост. Те, както и всички печатни и електронни медии ще бъдат длъжни още да оповестяват и непазарното си финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
savocachev
преди 6 години
Как се казва това приложение на НАП за касовите бележки ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още