IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 януари

08:05 | 29.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Огромен теч на лични данни отива в прокуратурата

в. Сега

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) прехвърля отговорността на прокуратурата за огромния теч в интернет на имена, ЕГН-та, мобилни номера и адресите на повече от 9400 бивши и настоящи ученици и над 2100 родители и учители на Професионалната гимназия по икономика в Сливен. След проверка по граждански сигнал от края на миналата година комисията е установила, че администратор на базата от данни е "Център за обучение на педагогически специалисти" ЕООД, регистриран и като администратор на лични данни. Това става ясно от отговор на КЗЛД до Красимир Гаджоков, експерт по информационна сигурност, който е и автор на сигнала. Още по-абсурдно е, че отговорното дружество, освен че се е усетило късно за изтичането на чувствителни данни, било "предприело анализ на случая", както и инициативата да сигнализира органите на прокуратурата.

Прокуратурата изпусна 591 осъдени престъпници

в. Сега

Прокуратурата гледа съвсем през пръсти на задължението си да вкарва осъдените престъпници в затвора. Проверка на "Сега" показа, че са се укрили дори осъдени по споразумение - тоест обвиняеми, които са се явили лично в съда, за да подпишат сделката си с прокуратурата, и наказанието им веднага е влязло в сила. Вместо да бъдат задържани веднага, те свободно са напуснали съда и от този момент са в неизвестност. Някои се издирват отскоро, но има и случаи, в които присъдите са влезли в сила преди повече от 10 години. 

Държавата реже още субсидиите за устройствени планове на общините

в. Сега

Въпреки че държавата от няколко години финансира изработването на общи устройствени планове на общините, напредъкът в тази област не е впечатляващ. Регионалното министерство ще задели 4.1 млн. лв. за подкрепа на общините през тази година, но най-вероятно сумата ще се окаже недостатъчна. Субсидията по това направление всяка година намалява, а процедурата е тежка и най-вероятно това спира част от общините да кандидатстват.

Според одобрените правила помощта от държавата ще покрива до 70% от разходите за изработване на задания, но не повече от 15 850 лв. Средствата за поръчките на самия план и финансирането му ще зависят изцяло от общината. МРРБ ще финансира общини, които са кандидатствали след 2016 г.

Каним турски туристи на голф и гурме у нас

в. Монитор

България прикани турските туристи да дойдат у нас на гурме, голф и селски туризъм. Страната ни имаше специален щанд на 22-рото международно изложение за туризъм и пътувания в района на Източното Средиземноморие, което се проведе от 25 до 28 януари, чрез който успя да се открои като дестинация за целогодишен туризъм.

Представени бяха четири туристически фирми и три общини. Със самостоятелни щандове участваха Банско, Велинград и Варна.

Наематели печелят двойно на гърба на хазяите си

в. Монитор

Нова тенденция в имотния бизнес набира сила. Все повече жилища се наемат дългосрочно до 1000 лв. месечно, а след това се отдават краткосрочно през социалните мрежи на студенти или туристи с печалба, показва проучване на „Монитор“. Тази печалба варира от 50 до 100 процента от имот.

Във Варна например са водещи имотни фирми, които в ролята на посредници наемат дългосрочно жилища. Най-много се печели, когато наетото жилище се предоставя от септември до юни на студенти и ученици, а след това се предлага краткосрочно - за ден-два до седмица, на курортисти, като възвръщаемостта е в пъти. Ако през зимата нощувката е 15-25 лева, в зависимост от обзавеждането и местонахождението на квартирата, то през лятото цената й скача до 30-40 лв. Такава е цената в 3-звездните хотели, разказват имотни консултанти във Варна.

Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу цената на тока

в. Стандарт

Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено шествие на 28 февруари, но маршрутът все още не е уточнен. Митингът е под надслов и е подкрепен от национално представителните организации на работодателите, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, национален синдикат „Защита".
Работодателите искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на тока, който индустрията, купува от борсата. На пресконференция преди дни сдруженията обвиниха държавата, че не прави достатъчно, за да се реформира сектор „Енергетика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още