IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 декември

08:07 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Полицаите вече ще могат да носят автомати

в. Сега

Полицаите вече ще могат да носят дългоцевно оръжие. Това предвиждат промени в инструкцията за носене на служебно оръжие в МВР. В момента полицаите масово използват късо оръжие - пистолети и револвери. Изключение се прави само за специализираните групи за задържане, които се използват при арести на опасни или тежковъоръжени престъпници. Такива групи има в столичната полиция, ГДБОП и националната полиция. Дълго оръжие ползват и в Специализирания отряд за борба с тероризма. 

Всеки пети туроператор без застраховка

в. Монитор

Всеки пети туроператор е без валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, показа справка на „Монитор“ в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Към момента в електронния списък фигурират имената на 1071 туристически агенции, от които 224 са с изтекла полица. Това означава, че около 20% или всяка пета фирма няма право да организира пътувания. На 58 от компаниите пък съвсем скоро им изтича застраховката. Останалият брой търговци са с валидни полици или пък са такива, които вече са заличени от регистъра.

От данни на Министерството на туризма, предоставени за „Монитор“, става ясно, че от 2014 г. до момента общият брой на отписаните туроператори е 15.

Осем нови специалности в Софийския университет

в. Монитор

Осем нови специалности разкрива Софийския университет (СУ) през следващата 2018 – 2019 академична година. Те са „Учител по природни науки в основна степен на образование“, „Философия“ на английски език, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърно инженерство“, „Публични информационни системи“, „История и чужд език“ (английски или френски език), „География и английски език“ и „Африканистика“ на английски език. Това съобщиха от висшето училище. На заседание на Академичния съвет на СУ са приети и документите за кандидатстудентската кампания през 2018 г. Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г. Крайният срок е 9 март за първия тур и 18 май за втория. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.

Дават ни обезщетения за вреди от монопол

в. Стандарт

Право на обезщетение в пълен размер имат всички граждани и фирми, на които са причинени вреди от нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Това предвиждат приетите окончателно от парламента промени в Закона за защита на конкуренцията. А ако една фирма бъде уличена в злоупотреба с монополно положение, или няколко фирми са се договорили да вдигнат цените в нарушение на пазарната конкуренция, потърпевшите ще имат право на обезщетение. Когато нарушението на конкуренцията е извършено от две или повече фирми, те носят солидарна отговорност за причинените вреди.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още