IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 ноември

08:16 | 27.11.17 г.
Преглед на печата за 27 ноември

Вносът на специалисти от страни извън ЕС вече ще е по-лесен и по-евтин
в. Капитал Daily

Бизнесът вече ще може да наема висококвалифицирани специалисти от държави извън ЕС при по-леки условия. Отпада и ограничението те да са само от IT сектора. Това предвиждат промени в процедурата за получаване на синя карта, които бяха приети на второ четене в зала като преходни разпоредби към Закона за МВР. Вече няма да е нужно чужденецът да е извън територията на България, за да кандидатства за първоначален достъп или удължаване на срока на документа, както беше досега.

Открита е първата процедура за субсидии за ресурсна ефективност
в. Капитал Daily

Малките и средните предприятия могат да получат безвъзмездно финансиране за проекти, с които да намалят използването на суровини и да оползотворят отпадъците си. Първата процедура за ресурсна ефективност, която не включва енергийна ефективност, по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за този програмен период вече е открита. Тя е насочена към фирми от преработващата промишленост, които имат пет месеца да подготвят проектите си и да кандидатстват. Общият бюджет е 71.6 млн. лв.

Фирми за бързи заеми подвеждат с такси и лихви
в. Сега

Фирмите за бързи кредити продължават да налагат неравноправни клаузи, с които ощетяват своите клиенти. Това е установила Комисията за защита на потребителите (КЗП). Един от по-новите трикове е, когато заемополучателят се забави с вноската само за ден, веднага да му се изпраща уведомление за просрочие и да му бъде начислена такса за известяването.

Някои компании продължават да подвеждат клиентите си за лихвените условия и не им разясняват колко точно пари трябва да върнат в края на договора. "Търговците трябва ясно да ви кажат, че ако примерно вземете 1000 лв., ще трябва да върнете 1500 лв. след шест месеца или след година", посочват от КЗК.

Само четирима пациенти от ЕС са избрали България за планово лечение
в. Сега

На фона на обявените от Министерството на туризма десетки хиляди чужденци, посещаващи България за лечебен туризъм, данните на здравната каса сочат по-различна картина. Интересът към планово лечение у нас, покрито с публични средства, т.е. не от джоба на пациента, е нулев от страна на гражданите на ЕС.

През 2016 г. случаите на пациенти от държави - членки на ЕС, лекувани у нас с т.нар. формуляр S2, са едва четирима. Трима германци и белгиец са се възползвали от възможността, която дава европейското законодателство. Според евродирективата, ако дадена държава не плаща дадена терапия или ако достъпът е затруднен заради големи листи на чакащи, на пациента може да се осигури лечението в друга страна членка. Тъй като едва ли у нас има лечение, което да не се осигурява в Германия, вероятно немските граждани са дошли у нас заради дълги листи на чакащи там. Според евродирективата лечението се плаща по местните цени, т.е. германската здравна каса е платила на нашата НЗОК по българската тарифа.

Общините масово теглят кредити
в. Сега

Доста общини в края на годината са в процедура по теглене на кредити, показа проверка на "Сега". Сумите са предназначени за инфраструктура или спешно запълване на бюджетни дупки.

Варна смята да тегли два големи заема, общо за около 60 млн. лв. Към 16 млн. лв. от единия ще отидат за покриване на недопустими разходи по реализация на европейски проекти, които текат отдавна - "Естетизация и модернизация на градската среда", "Интегриран градски транспорт" и доизграждането на пречиствателна станция в "Златния пясъци". Други 4.3 млн. лв. са за създаването на "синя зона", която ще се въвежда поетапно в следващите години. Вторият заем е за реконструкцията на две големи транспортни артерии.

Спря поскъпването на имотите в София
в. Стандарт

Силното лято за имотния пазар в София преля в активна есен. Нарасналото търсене постепенно доведе до увеличено предлагане от страна на строителните предприемачи. А най-силният ефект от повишеното предлагане на ново строителство се усети през изминалото 3-то тримесечие. Това съвсем естествено доведе до балансиране на пазара в София на равновесна цена около 1000 евро/кв.м. и забавяне на темпа на нарастване на цените, каквито бяха и нашите очаквания за развитие на пазара през тази година, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Хазната губи 609 млн. от данъчни облекчения
в. Стандарт

609 млн. лв. е загубила хазната през 2016 г. заради съществуващите данъчни облекчения. Това се посочва в доклад за данъчните разходи, изготвен от Министерството на финансите. Данъчните разходи всъщност са приходи, които хазната губи, заради различни преференции като например по-ниски данъчни ставки, данъчни ваканции, ускорена амортизация, пренасяне на данъчни загуби и други.

Арестуват по 500 коли на ден
в. Монитор

По около 500 коли биват закопчавани дневно със скоби заради неправомерен престой в платените зони за паркиране в градовете у нас, показа проверка на „Монитор“. Повече от половината от „арестуваните“ автомобили са в София. Над 340 коли освобождават срещу съответната глоба от 30 лв. всеки ден служителите на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още