IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 ноември

07:57 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До петък ще се отсеят кандидатите за Общинска банка

в. Сapital daily

След като дълго време беше отлаган, сега опитът за приватизация на Общинска банка се движи с нереалистично бързи срокове. До петък проявилите интерес към мажоритарния пакет могат да закупят информационен меморандум, а до 27 ноември одобрените трябва да изготвят офертите си. Така реално за оценка и due diligence остават едва 10 дни, от които четири почивни, през които ще може да се иска и допълнителна информация.

След това до края на работния ден на 4 декември да подадат окончателни оферти за покупка на общинския дял в банката. Това каза за "Капитал" Владимир Данаилов, изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Продават се 67.65% от Общинска банка за минимум 45.65 млн. лв. В момента в агенцията правят оценка на допуснатите до закупуване на информационен меморандум.

Община Пловдив си връща Античния форум срещу 5.1 млн. лв.

в. Сега

Общинският съвет в Пловдив взе решение с 34 гласа "за", 6 "против" и 5 "въздържал се" да поправи грешка отпреди 14 години и да откупи обратно терена, върху който лежи Римският форум, съобщи podtepeto.com. Ценният имот с археологически разкопки ще стане отново общинска собственост срещу грандиозната сума от 5 163 600 лв. с ДДС, т.е. срещу почти четворно по-висока цена от тази, на която го продава през 2003 г. Тогава купувач е софийската "Младост Алфа" ЕООД, която е 100% собственост на "Банк Аустрия Кредитантщалт лизинг ГМБХ". Намеренията на новия собственик тогава са да строи на историческото място бизнес и търговски център. Имотът обаче от години стои занемарен и безстопанствен, въпреки че е включен в проекта за реконструкция на площад "Централен".

Оставката на шефа на НС виси на игри с кворума и "Воля"

в. Сега

Оставането на Димитър Главчев начело на НС ще зависи от това дали БСП и ДПС ще съберат повече гласове от ГЕРБ и "Обединени патриоти" при вота днес. Другото условие е реакцията на "Воля". Вчера лидерът на партията Веселин Марешки не отговори на въпроса дали групата му ще подкрепи искането. "Това не е наша тема в момента и ние не сме взели решение", обяви той. По-вероятно изглежда 12-те души на "Воля" да гласуват "против" или "въздържал се", ако се съди от вчерашното им поведение. Именно с помощта на "Воля" управляващите успяха от трети опит да съберат кворум от 121 души и НС започна работата си. 

Съгласно правилника на НС председателят и заместниците му се освобождават, ако "повече от половината от присъстващите народни представители" гласуват за предложението. БСП и ДПС заявиха вчера, че настояват категорично за оставката на Главчев. Двете групи имат общо 105 депутати срещу 122 на управляващите. 

Депутатите подкрепиха закона срещу вторичния грабеж на КТБ

в. Монитор

Поправките в Закона за банковата несъстоятелност, които са насочени срещу вторичното ограбване на КТБ, бяха подкрепени при разглеждането им на първо четене от правната комисия в НС. Промените бяха внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Текстове бяха подкрепени със 7 гласа „за”, нито един против и 4 „въздържали се”. Зад закона застанаха от ДПС, ГЕРБ и Воля, а социалистите се въздържаха, „заради липсата на становища на министерства“.

Целта на този законопроект е да се върнат в масата по несъстоятелността неправомерно заличените обезпечения от страна на квесторите на КТБ, обясни Хамид след заседанието на комисията и уточни, че така те са лишили от ефективно изпълнение и спиране на разграбването на активите на банката. По думите му често при т.нар прихващания се появяват трети фирми - бушони, които нямат нищо общо с целия процес и накрая прибират вземанията.

Върнаха 17 297 деца в училище или градина

в. Монитор

17 297 деца са записани отново в образователната система и посещават детска градина или училище, в следствие на работата на екипите по междуинституционалния механизъм. Той стартира в началото на септември, като бяха идентифицирани 206 378 деца и ученици, които са отпаднали или никога не са посещавали образователна институция. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работно заседание на Координационното звено по механизма.

Подписахме нов договор с Лувъра за размяна на изложби

в. Стандарт

Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея „Лувър" Жан-Люк Мартинез подписаха днес на официална церемония в посолството ни в Париж нов договор за организирането на реципрочни изложби между Република България и световния музей. Договорът предвижда представянето ни в Лувъра с нова изложба на български културни ценности с акцент периода на Първото Българско царство догодина, както и през 2019 г. - представяне на историята ни от 16-17 век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още