IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 ноември

08:31 | 11.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

US фирми с интерес към земеделието в България

В. Стандарт

Големи американски компании имат интерес за инвестиции в българското селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Това стана ясно на вчерашната им среща с министъра на земеделието Румен Порожанов. Фирмите са част от търговска мисия, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация от Вашингтон.

На срещата бяха обсъдени плановете за разширяване на инвестициите на фирма, която вече има бизнес у нас. Засегнат беше и въпросът за производството на биогорива след 2020 г., като предстои дебат по темата на ниво Европейски парламент и Европейска комисия.

Отварят до седмица бул. "Дондуков"

В. Стандарт

До седмица ще бъде пусната за движение и последната ремонтирана отсечка от столичния бул. "Дондуков" между булевард "Васил Левски" и ул. "Раковски". Това съобщи изпълнителният директор на "Трейс София" Бисер Иванов. Ръководеното от него дружество извършва рехабилитацията на пътя в центъра на столицата.

Около 10 млн. лв. ще струва на София цялостната рехабилитация на бул. "Дондуков", която включва освен пренареждане на павета и полагане на асфалт, допълнителни дейности, полагане на железн път за трамвая и инфраструктурни дейности, стана ясно от думите на Иванов.

Всички ефективни присъди в държавата вече са секретни

В. Сега

Присъдите по наказателните дела на всички инстанции, с които подсъдимите се осъждат на затвор, вече са тайна. Това е решила комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" на Висшия съдебен съвет.
В разрез със закона тя е наредила на всички съдилища да преустановят публикуването в онлайн регистрите на присъди, с които е наложено ефективно изтърпяване на наказания "лишаване от свобода". Това се вижда от протокола от заседанието на комисията на 1 ноември.

Комисията на ВСС се позовава на скандалните последни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които влязоха в сила на 5 ноември. В тях има забрана съдебните решения на последна инстанция да се качват онлайн, преди прокуратурата да уведоми съда, че осъденият е арестуван. Идеята била да се намали рискът от бягство на престъпниците и да се гарантира, че осъдените ще лежат в затвора. Абсурдността и безсмислеността на промяната идва от това, че осъдените не чакат на онлайн регистрите, за да видят наказанието си, а ще бъдат уведомени най-малкото от адвокатите си. Комисията своеволно разширява обхвата на закона и до присъдите на първа и втора инстанция, които не са окончателни и могат да се обжалват.

Домусчиев загуби 2 млн. лева в спор с държавата за БМФ

В. Сега

Бизнесменът Кирил Домусчиев загуби "рунд" срещу държавата по казуса с Параходство Български морски флот (БМФ), което ще му коства 2.2 млн. лева. Върховният касационен съд се произнесе, че арбитражът към Търговско-промишлената палата е решил неправилно спора между собствениците на БМФ и Агенцията за приватизация. През април арбитражът уважи искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг", която притежава 70% от БМФ, за облекчаване на задължението по приватизационния договор за поддържане на определен тонаж, защото световната криза е ударила бизнеса й.

Агенцията продавач обаче настоя, че фирмата на Домусчиев дължи 55 млн. лева неустойка за неспазване на клаузата, и отнесе спора в съда. По настояване на вицепремиера Валери Симеонов правителството дори отпусна над 2 млн. лева, за да бъде платена таксата за завеждане на делото във ВКС - 4% от размера на иска. И сега съдът е установил, че договорът с купувача на БМФ не може да се променя, защото Законът за приватизация не позволява анекси. Според съдебното решение собствениците на БМФ трябва да поемат разноските по делото във ВКС, а спорът за неустойките трябва да се разгледа отново от арбитража към БТПП.

2 милиона автомобила пушат без катализатори

В. Монитор

Близо 2 млн. коли се движат по пътищата в България без катализатори и замърсяват въздуха. Това показва проучване на „Монитор“, което се базира на регистрираните автомобили у нас. Според последните данни на МВР те са около 4,3 млн. Най-много са автомобилите, които са на възраст над 20 години – 1,8 млн., сочат данните от Пътна полиция. Това ще рече, че те са били произведени около 1996 година, когато и влизат първите возила с катализатори у нас.

Така сметката показва, че 1,8 млн. автомобила никога не са имали катализатори. Много от техните събратя пък са се разделили с пречиствателите, тъй като са се запушили. Други пък шофьори са ги свалили без техническа причина, а поради факта, че катализатор на старо се изкупува от цени между 50 и 150 лева заради вложения благороден метал в него. Така простата сметка показва, че поне над 2 млн. автомобила тровят въздуха у нас.

Почти троен ръст на продадените хибридни автомобили

В. Монитор

За първите девет месеца на годината у нас са били продадени общо 818 леки автомобила с хибридно задвижване при 326 броя за същия период на миналата година, сочат данни от Асоциацията на автомобилните производители /АСЕА/. Нито един от автомобилите обаче, закупени у нас за деветмесечието, не е бил електрически, сочат данни на асоциацията.

За третото тримесечие на 2017 г. у нас са били продадени 217 алтернативни автомобила при 149 броя за третото тримесечие на 2016, като търсенето се е увеличило с близо 50 на сто, отчитат от асоциацията. Данните включват леки автомобили, които се движат с електричество или друго алтернативно гориво, различно от бензина, дизела или газта.

Xecĸщĸниятo в pĸгиeнoлнитĸ и eбщинcaитĸ библиeтĸaи co cĸ yвĸличили cъc 70%

В. 24 часа

Ppĸднe cъc 70 нo cтe co cĸ yвĸличили пecĸщĸниятo и пeлзвoнĸтe нo pĸгиeнoлнитĸ и eбщинcaитĸ библиeтĸaи, cпepĸд ceциeлeгичĸcae изcлĸдвoнĸ нo oгĸнция APCMC, пpĸдcтoвĸнe нo Boциeнoлния фepyм "Библиeтĸaитĸ днĸc", cъeбщoвoт eт ĸaипo.

Xeдeбpявo cĸ cъcтeяниĸтe нo читoлищнитĸ библиeтĸaи, yчocтници в пpeгpoмoтo "Глeбoлни библиeтĸaи", cпepĸд пpeyчвoнĸтe. Eoтe cĸpиeзни eбщи пpeблĸми cĸ eчĸpтoвoт ecтopялoтo мoтĸpиoлнo бoзo, нĸдecтoтъчнeтe eбepyдвoнĸ, нĸoaтyoлният фeнд и липcoтo нo пeдгeтвĸн пĸpceнoл.

Близe пeлeвинoтo eт библиeтĸaитĸ в cтpoнoтo ниaeгo нĸ co били пpĸeбзoвĸждoни, 69 нo cтe cĸ пeмĸщoвoт нo плeщ, пe-мoлao eт 100 aв. м., o 22 нo cтe eт библиeтĸaитĸ нямoт нитe ĸднe пecтъплĸниĸ в aнижния cи фeнд зo 2016 г. , cпepĸд изcлĸдвoнĸтe. Ocнeвният извeд eт нĸгe ĸ, чĸ бългopcaитĸ гpoждoни имoт нyждo и иcaoт cъвpĸмĸнни библиeтĸaи, пeceчвoт eт ĸaипo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още