IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 ноември

07:50 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обединението на Сибанк и ОББ е на финала
в. Капитал Daily

Обединението на Сибанк и ОББ е на финала. За 6 декември 2017 г. е свикано извънредно общо събрание на акционерите, става ясно от покана, публикувана в Търговския регистър. Предвидено е на него да се вземе решение за вливане на Сибанк в ОББ. Дотогава трябва да бъде получено разрешение за вливането от БНБ. Това на практика ще е юридическото сливане на двете банки. Към момента те функционират отделно и като самостоятелни дружества. В резултат на вливането Сибанк ще се прекрати без ликвидация, а цялото имущество, дейност, права и задължения ще преминат към ОББ, която ще е универсален правоприемник, е посочено в документите в Търговския регистър.

Българското месо е пълно с антибиотици според европейско изследване
в. Сега

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.

Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Област Пазарджик е шампион по производство на зелен ток
в. Сега

Област Пазарджик се оказва царството на зеления ток в България. Това е регионът, в който има най-много мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, разкрива анализ на консултантската компания "Тим ВИЖЪН България". Вицешампион по производство на чиста енергия е област Добрич.

Проучването включва информация за инсталациите, използващи слънчева, вятърна, водна, топлинна, геотермална енергия, биогаз и др. Авторите използват информацията, публикувана в националния Портал за отворени данни, а чрез специалния софтуер Tableau я групират и представят по райони, области, брой обекти и съвкупната инсталирана мощност (в мегавати/MW).

Част от мерките по "Конкурентоспособност" тръгват едва след година
в. Сега

Въпреки че програма "Иновации и конкурентоспособност" върви добре и вече са платени около 20% от общия й бюджет от 2.4 млрд. лв., част от мерките по нея ще бъдат отворени за кандидатстване чак в края на програмния период. Това показва справка на в. "Сега" в работната програма по европейската програма за следващата година.

Така например чак през декември 2018 г. ще бъде отворена мярката, свързана с подкрепа на предприятията за внедряване на иновации. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е над 107 млн. лв. Минималната помощ, която ще се отпуска, е в размер на 100 000 лв., а максималното финансиране - 1.5 млн. лв. През есента на идната година ще бъде отворена и друга мярка - за развитие на клъстери, която е с общ бюджет от 29.9 млн. лева. Почти по същото време пари ще бъдат отпуснати и за София тех парк, който ще получи почти 40 млн. лв. за "инвестиционна и консултантска подкрепа" и доизграждане на инфраструктурата - т.е. сгради, пътеки, осветление и др.

Половината българи живеят с по-малко от 370 лв. на месец
в. Стандарт

Само 9,7% от населението в страната има доходи над 720 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че само 688 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един хубав и голям хладилник без да избират от луксозните модели. Средният доход на човек за 2016 г. е 5404 лв., което прави по 450 лв. на месец. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната вече надмина 1000 лв. Но парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове. Затова, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, дори и ако един от родителите получава висока заплата.

Хотелите и заведенията пълни за Коледа и Нова година
в. Монитор

Хотелите и заведенията във Велико Търново вече са пълни за предстоящите празници Коледа и Нова година и места вече няма, обясниха от бранша пред БНТ.

С всяка изминала година Велико Търново и Арбанаси посрещат все повече туристи в последните дни на декември. Причината е, че освен с прочутите болярски трапези тук почти всеки турист идва и за да разгледа десетките църкви, музеи и паметници на културата, които пазят духа и славното минало на старопрестолния Търновград. Резервациите започват още в началото на ноември, края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още