IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 ноември

07:43 | 02.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Просветното министерство оряза бюджетите на 9 европроекта
В. Капитал Daily

Министерството на образованието и науката ще намали с над 50 млн. лв. бюджетите на девет европроекта. По този начин ведомството ще опита да убеди Европейската комисия да размрази плащанията по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и в същото време да минимализира очакваните загуби по нея. Орязаните пари не се губят, а остават в общия бюджет на програмата от 1.37 млрд. лв. и ще се използват по други проекти, съобщиха от ведомството, цитирани от Mediapool.

6 пъти по-чист е бил въздухът в София в Деня без автомобили
В. Сега

Шест пъти по-чист въздух са дишали столичани на 22 септември в Деня без автомобили, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда вчера. Измерванията за качеството на атмосферния въздух бяха проведени с мобилна автоматична станция на агенцията в дните от 19 до 22-ри. И тази година мобилната станция на ИАОС беше разположена в центъра на столицата в района на пл. "Княз Александър I Батенберг".

8% вноска не стигала за хайтек здравеопазване
В. Сега

Със сегашната здравна вноска от 8% не може да се плаща за високотехнологично здравеопазване, смятат шефът на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и управителят на НЗОК Камен Плочев. "В България всички ние искаме, а и вече в голямата си част имаме модерно здравеопазване - най-новите скенери, най-новите апаратури. Имаме и искаме най-новите лекарства за лечение на ключови заболявания, онкологични и други, и те влизат на пазара. Но всичко това струва доста скъпо. И струвайки скъпо, ние няма как да искаме с 8% вноска, здравна, която е наполовина по-малка като процент от другите европейски държави, и осигурителен доход, върху който се внася тази вноска, да имаме европейско здравеопазване", каза Стоянова пред БНТ.

Затвор за кражба на профил в нета
В. Монитор

Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект, който предвижда по-тежки наказания за кражби на профили в социалните мрежи в интернет, научи „Монитор“. Наказанието, което се предвижда, може да е дори затвор. Най-тежката издадена до момента присъда е условна от 2 години за общ работник от село Девене, който си направил фалшив профил, за да опита да прави секс с малолетна. Той се кръстил с псевдоним Anatoli Gazara и сложил чужди снимки.

Китай забрани вноса на храни с българска роза
В. Труд

Китай забрани вноса на храни, които съдържат българския сорт роза "Дамасцена". Става въпрос за продукти като розова вода, сладка, локум, бонбони и дори желатинови перли, поясни пред "Труд" Евгений Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения. Забраната засяга над 20 български фирми, които изнасят такива продукти, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още