IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 октомври

07:59 | 12.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът одобри партийно зависими кадри за зам.-председатели на КФН
в. Капитал Daily

Народното събрание избра Диана Йорданова и Бойко Атанасов за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН) с общо 117 гласа "за", само шест против и 23-ма въздържали се. Това е вторият опит от началото на лятото за избор на заместници на Карина Караиванова.

Първите й кандидатури бяха на експерти в сектора, но пък не бяха съгласувани с партийните централи и "Обединени патриоти" гласуваха против и бламираха кандидатите. Сега новите заместници са с партийни биографии. Начело на управление "Осигурителен надзор", което контролира пенсионните фондове, застава досегашният зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия Диана Йорданова от ГЕРБ, а бившият директор на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов, който се приема за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, ще поеме управление "Надзор на инвестиционната дейност". Той е номиниран от "Обединени патриоти". По време на изключително краткото изслушване в бюджетна комисия кандидатурите бяха приветствани и от Йордан Цонев от ДПС "за добрия подбор този път".

Държавата търси нови стопани на плажове в Слънчев бряг и Несебър
в. Капитал Daily

Два от най-атрактивните плажа по Черноморието - "Слънчев бряг-север" и "Несебър-юг", ще бъдат дадени на концесия за следващите 15 години. В пакета, одобрен от правителството, има и още две свободни ивици, за които тази година процедурите за наем бяха проблемни. Възможно е скоро да се търси концесионер и на нова доза от още седем плажа, сред които най-големият е в Албена.

Засега условия за класиране и срокове за оферти не са обявени. Миналата година обаче разпределението беше извършено по Нова година и буквално за дни. Тогава част от ивиците отидоха при фирми от хотелиерския сектор и при наследници на силови групировки, които участват в този бизнес от години.

Хиляди пенсионери не са получили обещания скок на пенсиите
в. Сега

На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение.

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Разходите на банките за лихви към вложителите са рекордно ниски
в. Сега

Въпреки почти нулевите лихви депозитите в банките продължават да растат. В края на август трезорите вече държат над 70 млрд. лв. спестявания на домакинствата и фирмите. Сумата е 71.7% от прогнозния БВП на страната за тази година. Това показва анализ на Асоциацията на банките в България (АББ).

На фона на този рекорден ресурс от привлечени средства банките са изплатили едва 256 млн. лв. за лихви през осемте месеца на 2017 г., става ясно от анализа на АББ. Спрямо миналата година този техен разход е паднал с 25%. В същото време доходността по влоговете на домакинствата удари най-ниското си ниво през летните месеци - за август средно тя е 0.16% и при инфлация от 1.4% реално е отрицателна. Според АББ ръстът на депозитите, въпреки тези ниски лихвени нива, е доказателство за запазване на доверието в банковата система. В същото време финансови анализатори смятат, че трендът се дължи и на липсата на достатъчно надеждни алтернативни финансови инструменти, в които българите да насочат свободните си средства.

София строи още една метростанция в "Обеля"
в. Сега

Нова метростанция трябва да се появи по трасето на първия лъч на метрото през 2020 г. Това предвижда доклад на група общински съветници, който трябва да бъде разгледан на днешното заседание на Столичния общински съвет. Вчера докладът им беше единодушно приет по време на транспортна комисия към СОС. В него е посочено, че частната фирма "Арселанд Есперя" ЕАД ще поеме 51% от разходите за строителството на бъдещата метростанция в кв. "Обеля" и 49% ще бъде делът за това на Столичната община. Сумата, за която ще бъде изградена тя, е 24 млн. лв., като общината ще вложи 11.5 млн. лв. Самото й строителство се очаква да продължи 30 месеца.

По 10 мигранти на ден бягат от България
в. Монитор

Всеки ден по 10 мигранти доброволно бягат от България като напускат центровете на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Това показват данните на МВР, предоставени на „Монитор“. Само за август самоволно напусналите центровете на ДАБ към Министерски съвет са били 262-ма души. Такива, които са си тръгнали от страната ни с предоставена закрила, пък са 177. Цифрите от началото на годината са още по-фрапиращи. Мигрантите, които са си събрали доброволно багажа и са си тръгнали от лагерите, са 4343-ма общо.

ЦГМ очаква близо 25% свободни места в новата Зелена зона
в. Монитор

Центърът за градска мобилност очаква близо 25 % свободни места за паркиране в присъединените части на зелената зона. Това ще даде възможност на всеки, който има работа в района да намери място, за да паркира в разрешените общо 4 часа, коментират от ЦГМ. Дружеството предвижда изграждане и обновяване на площадки за паркиране в комплекса „Яворов“ с обща площ от 4 620 кв.м. Експертите са категорични, че по този ще се прекрати практиката шофьори да оставят колите си в зелените терени на комплекса.

Туризмът осигурил 13% от БВП през 2016-а
в. Стандарт

По данни на БНБ миналата година приходите само от международен туризъм, не говорим за вътрешен туризъм, са 6,4 млрд. лева. Данните показват, че това е 13% от БВП, приходите от туризъм плюс свързаните с него индустрии директно и индиректно. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред ресорната парламентарна комисия.

Относно това откъде МТ черпи статистиката си, Ангелкова посочи, че Министерство на туризма работи с официални данни, които са изработени от официална институция, каквато е НСИ. „Информацията, която ползва МТ, се основава на данни на НСИ, който работи с ясни правила и методики, базирани на регламента на ЕВРОСТАТ, како всяка страна-членка е длъжна да прави. Във връзка с некоректното тълкуване на данните от страна на определени представители на туристическия бранш, в момента излизаме с обща позиция с НСИ", подчерта Ангелкова.

Проверяват джакузитата в зимните курорти
в. Стандарт

Започват масови проверки на джакузита в зимните спа курорти. След инцидентите с пострадали деца и през това лято, държавата стриктно ще следи за изправността на съоръженията, които се ползват особено често през студения сезон.

През лятото са проверени 85 търговски обекта за продажба на джакузита в цялата страна. Установените нарушения са свързани предимно със задължителната документация, съпътстваща всеки продукт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още